Észak-Korea földalatti atomrobbantást hajtott végre

Észak-Korea, Phenjan – Sikeres nukleáris kísérletről számolt be az észak-koreai hírügynökség. Dél-Korea is megerősítette a hírt: az ország északnyugati részén erős robbanást észleltek. Észak-Korea előző két atomkísérletét 2006-ban és 2009-ben ugyanezen a területen hajtotta végre.

Akkor szankciókkal sújtották a diktatórikus rezsimet. A gazdasági nehézségek miatt a kísérleteket leállították. A diktátor, Kim Dzsong Il halála után olyan hírek terjedtek el, hogy fia nem kizárólag katonai célokra koncentrál majd. Hamarosan kiderült azonban, hogy az ifjú Kim Dzsong un éppoly fontosnak tartja az atomütőerő fejlesztését, mint apja.
   Kim Dzsong Il és az észak-koreai vezérkar azt követően döntött a gyorsított nukleáris fejlesztés mellett, hogy az amerikaiak és szövetségeseik lerohanták Irakot. Phenjanban úgy érezték, hogy rájuk is hasonló sors vár, ha nem rendelkeznek megfelelő elrettentő erővel. Decemberben sikeres rakétakísérletet hajtottak végre és ezt követően büszkén közölték: immár olyan rakétával rendelkeznek, amely képes elérni az Egyesült Államok területét is. Ha sikerül miniatürizálni az atombombát, akkor azt robbanófejként is felhasználhatják. Mindez fokozott aggodalmat vált ki nemcsak Dél-Koreában és az Egyesült Államokban, de Japánban, sőt Kínában és Oroszországban is. A szankciók szigorítását Észak-Koreával szemben legutóbb már Kína és Oroszország sem ellenezte a Biztonsági Tanácsban. Valószínű, hogy Észak-Korea sikeres nukleáris kísérlete újabb szankciókat eredményez, és ez tovább csökkentheti az amúgy is nagyon nehezen élő lakosság életszínvonalát. Arra viszont kevesen számítanak, hogy a szankciók miatt Észak-Korea leállítaná nukleáris és rakétafejlesztési programját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez