Egytonnás bomba robbant Pakisztánban-81 halott és 178 sebesült

Pakisztán, Quetta – A távirányítású bombát akkor robbantották fel, amikor a síita tüntetők épp ott meneteltek Quettában, Beludzsisztán tartomány fővárosában. A városrészt Hazara Citynek nevezik, mert síita vallású hazarák élnek ott.J elentős részük a szomszédos Afganisztánból vándorolt be Pakisztánba.

A síiták a 180 millió lakosság mintegy 20%-át alkotják Pakisztánban és állandó célpontjai a szunnita szélsőséges csoportok támadásainak. Az al Kaida helyi szervezete is őket tekinti egyik fő célpontjának. Az év eleje óta már 200 síita veszítette életét a merényletekben.
   A síiták felháborodása nem ismer határt: vezérük, akit Hazaranak hívnak, felszólította a kormányzatot, hogy 48 órán belül találja meg a robbantás felelőseit, ellenkező esetben a hazara kisebbség hatalmas tüntetésekkel káoszt hoz létre Quettaban, Beludzsisztán fővárosában. A feszültség fokozódásának diplomáciai következményei is lehetnek, hiszen a síita kisebbség számíthat a szomszédos Irán támogatására. Iránban síita vallású a lakosság döntő többsége, épp ezért Teherán szívesen lép fel mindenütt a síita kisebbség nagy védelmezőjének szerepében a térségben: Bahreinben éppúgy, mint Beludzsisztánban, ahol egy egytonnás bomba 78 síitát ölt meg a hétvégén  Pakisztán délnyugati részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez