Kína készen áll a pénzügyi háborúra, bár az még elkerülhető!

Kína, Peking –  Így nyilatkozott a kínai jegybank alelnöke. Ji Keng/Yi Gang/ arra mutat rá, hogy a japán jen árfolyama 20%-al csökkent azóta, amióta a szigetország kormányfőjét Abe Sinzonak hívják. A “quantitative easing” politikáját más nagyhatalmak jegybankjai is folytatják annak ellenére, hogy a G20-as pénzügyminiszteri találkozón Moszkvában megfogadták: nem lesz pénzügyi háborúskodás.

Kína a helyzetet látva tökéletesen és teljes mértékben felkészült a háborúra, bár az elkerülhető-fogalmazott a pekingi jegybank alelnöke. Az Új Kína hírügynökség angol nyelvű kiadása vezető hírként számol be a jegybank alelnökének nyilatkozatáról.
A jen folyamatos le és a kínai jüan párhuzamos felértékelődése pénzügyi és kereskedelmi háborút indíthat el, hiszen Pekingben úgy érezhetik: az inflációgerjesztő amerikai, brit és japán pénzügypolitika ellenük irányul! Ezért is hívja fel a figyelmet a kínai jegybank elnöke, hogy a G20-as pénzügyminiszteri értekezleten egyáltalán nem ezt ígérték a résztvevők! Kínának van a legtöbb amerikai államkötvénye, bár Japán az elmúlt időszakban agresszíven vásárolt és a két ázsiai óriás készletei között e tekintetben már nincs nagy különbség. A pekingi figyelmeztetés legalább annyira szól Washingtonnak, mint Tokiónak, hiszen a “quantitative easing” politikáját a Fed kezdte el, és bár Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke mindig hangsúlyozza, hogy csak átmeneti intézkedésről van szó, a folyamat már elég régóta tart. Ezért érezhette szükségét Peking, hogy a jegybank alelnökének üzenetével felhívja a figyelmet: készen állunk a pénzügyi világháborúra!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez