Új vezető az MI 5 élén- az al Kaida a szakterülete

Nagy Britannia, London –  Andrew Parker fedezte fel 2006-ban, hogy az al Kaida üdítős palackokba rejtett robbanóanyaggal akarja felrobbantani a londoni repülőtérről felszálló gépek egy részét. Az akciót időben észrevették és így az al Kaida terve kudarcba fulladt.

Jutalmul Andrew Parkert előléptették az MI 5 helyettes főnökévé. Most, hogy a szolgálat vezetője nyugalomba vonul, ő veszi át az irányítást. Az 50 éves, szemüveges, hivatalnok külsejű Andrew Parker 3800 ügynököt irányít majd.
  A legközelebbi feladata az lesz, hogy biztosítsa a G 8-as csúcstalálkozó zavartalan lebonyolítását Észak-Írországban. Legutóbb, amikor a G 8 vezetői Nagy Britanniában tanácskoztak, az al Kaida terrorakciót szervezett Londonban: 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a metróban illetve egy autóbuszon. 52 ember meghalt és sokan megsebesültek. A csúcstalálkozót biztonsági okokból Skóciában tartották, az al Kaida azt nem támadta meg, de a londoni terrorakció hatalmas riadalmat keltett egész Európában.
   Az MI 5 szerint a brit útlevéllel rendelkező iszlamista aktivisták jelentik a legnagyobb kockázatot. Ilyen volt a négy öngyilkos merénylő is 2005-ben. A brit nemzetbiztonság szerint jelenleg Pakisztán a legveszélyesebb al Kaida támaszpont. Épp ezért nyugtalanítja az MI 5-t, hogy évente kb. 400 ezer brit állampolgár utazik Pakisztánba. Közülük csak igen kevesen keresnek kapcsolatot az al Kaidával , de 2005-ben kiderült , hogy nagyon kevés ember is nagyon nagy káoszt tud teremteni, ha terrorakcióját egy világváros kellős közepén követi el, mint az al Kaida Londonban, 2005 júliusában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez