Nukleáris anyaghoz jutottak a terroristák Irakban

Az Iszlám Állam fegyveresei nukleáris anyagot zsákmányoltak az ellenőrzésük alatt álló Moszul egyetemének kutató központjából – közölte az iraki kormány az ENSZ-szel. Körülbelül 40 kiló uránvegyületről van szó.

Az iraki ENSZ-nagykövet a Reuters által ismertetett levelében arra kéri a világszervezetet: segítsen megakadályozni, hogy a “terroristák Irakban vagy külföldön felhasználják ezt”.

Amerikai illetékesek állítólag nem tartják komolynak a veszélyt, mondván: az anyag aligha dúsított urán. A lázadóknak nehéz lenne fegyvert készíteniük belőle – jelentette a BBC.

Az iraki ENSZ-nagykövet ugyanakkor arról írt, hogy a zsákmányolt anyag, kis mennyisége ellenére, képessé teszi a terrorista csoportokat arra, hogy megfelelő tudás birtokában önmagában vagy más anyagokkal kombinálva támadásokhoz használják fel.

A Bagdadtól 450 kilométerre fekvő észak-nyugati Moszult júniusban foglalták el az ISIS fegyveresei.

A nukleáris anyagok megszerzéséről szóló levél előtt egy nappal iraki tisztségviselők megerősítették, hogy a dzsihádista csoport  kezére került  egy használaton kívüli vegyifegyver-gyár is. Amelyben szarinnal és más ideggázzal töltött rakéták maradékai vannak.

Az ENSZ és az Egyesült Államok szerint ezek használhatatlanok, és az ISIS nem is lesz képes használható vegyi fegyvert készíteni belőlük.

Az elmúlt hetekben az Iszlám Állam nagy területeket vont az ellenőrzése alá Irak észak-nyugati részén. Az ENSZ adatai szerint a harcokban és merényletekben 2417 iraki halt meg, köztük 1531 civil, és több mint egymillióan kényszerültek elhagyni az otthonaikat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez