Danone joghurt Kínában 360 millió euróért

Franciaország, Kína, Hongkong – A Danone közös vállalkozást hoz létre Kínában az egyik legnagyobb helyi céggel, a China Mengniu Dairyvel. A cél a jégbehűtött joghurt árusítása Kína hatalmas piacán, ahol az utóbbi időben nagyon megrendült a bizalom a hazai termékek iránt.

A közös vállalkozásban 51% lesz a kínai és 49% a Danone részesedés. Az ügylet eredményeképp a Danone tulajdonába kerül a Mengniu Dairy részvényeinek 4%-a. A Danone már 2007- ben kísérletezett azzal, hogy partneri kapcsolatot alakítson ki ezzel a kínai céggel, ám akkor Pekingben a hatóságok megvétózták az elképzelést. 2009-ben a Danone a Wahaha nevű kínai céggel társult, hogy a kínai piacon alkoholmentes italokat árusítsanak.
Jelenleg Kínában óriási a bizalmatlanság a hazai élelmiszer termékek iránt. Sanghajban egyenesen bojkottra szólították fel a húspiacok vásárlóit arra hivatkozva, hogy súlyos betegségeket kaphatnak a nem ellenőrzött termékektől. Kína legnagyobb városában patkány húsát árulták bárányként a piacon.
Mibe kerülhetett a Danone-nak ez a kínai ügylet? Hivatalosan nem közöltek semmit, de a hongkongi tőzsde árfolyamait figyelembe véve kb. 3600 millió HK dollárról lehet szó, ez mintegy 360 millió eurónak felel meg. A Danone ügylet bejelentése után emelkedni kezdett a kínai cég részvényeinek árfolyama a kínai tőzsdén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez