EU-Kína: kereskedelmi háború?

A napelemek és a bor után az acélcsövekre is kiterjedhet a kereskedelmi háború az Európai Unió és Kína között. Az Unió Bizottsága ugyanis a WTO-hoz fordul bizonyos európai acélcsöveket érintő kínai büntetővámok miatt.

 Egy spanyol és egy német cég speciális acélcsöveiről van szó, melyeket az év eleje óta büntetővám sújt Kínában. Az EU álláspontja szerint a kínai dosszié nem kellően megalapozott és ráadásul pusztán megtorló intézkedésről van szó nem pedig konkrét kifogásról. Ez azért fontos, mert a Világkereskedelmi Szervezet tiltja a diszkriminációt! Javíthatja az EU esélyeit, hogy Japán már beadott hasonló panaszt Kína ellen. Elképzelhető, hogy a kettőt együtt vizsgálják meg. Az EU nem olyan rég megnyerte első WTO vitáját Kína ellen. Röntgen készülékekről volt szó, melyeket büntetővám sújtott Kínában. A WTO az EU javára döntött.
Mindez persze nem feledtetheti azt, hogy az Európai Unió is büntetővámmal sújtja a kínai napelemeket. Peking válaszul az európai borokra akar hasonló vámot kivetni. De felmerült a luxusautók büntetővámja is. Li Kecsiang kormányfő Európában járva nem is titkolta, hogy minden diszkriminációt megtorolnak. Kínában arra számítanak, hogy az EU érdekei nem egységesek: a kínai napelemek elsősorban a német gyártók érdekeit zavarják. A bor esetleges büntetővámja viszont a franciákat és az olaszokat érintené súlyosan. Nem véletlen, hogy Hollande elnök Japánban sürgette az EU és Kína kibékülését. Ha viszont az EU támadást indít az acélcsövek ügyében, aligha várat magára sokáig a válasz Pekingből, ahol nem tartanak különösen egy kereskedelmi háborútól …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez