Megfulladt egy kislány a napon hagyott autóban. A kocsiban 70 fok lehetett

A szülei magára hagytak egy 19 hónapos kislányt az autóban Abu Dhabiban. A gyermek nem élte túl. Ausztrál tudósok szerint egy napon parkoló zárt járműben akár 20 fokkal is melegebb lehet, mint kint a szabadban. Vagyis ebben az esetben 70 fok.

A szülők sokkos állapotban vannak, az édesanyát kórházban kezelik. A rendőrök nyomoznak, és figyelmeztetnek. Arra, hogy a gyerekeket akkor se hagyjuk nyáron az autóban, ha csak beugrunk valahova. Soha nem tudhatjuk ugyanis, hogy mikor érünk vissza.

Hogy ebben az esetben mennyi ideig volt a tűző napon parkoló kocsiban a kislány, arról nem írnak a öbölmenti lapok. De a hatóságok szerint már fél óra is végzetes lehet. A rendőrök most amerikai és ausztrál tanulmányokat idéznek, hogy rádöbbentsék a szülőket a veszélyre. Az amerikai kutatók azt állapították meg, hogy amikor az utcán 21 fok van (ez Abu Dhabiban télen fordul elő), és a légkondi nem jár, akkor a kocsiban 45 fokig szökhet fel a hőmérséklet. Az Emirátusokban pedig most kint 50 fokot mérnek!

Egy másik, ausztrál tanulmány szerint 20 fokkal is melegebb lehet egy autóban a napon a kinti hőmérsékletnél. Tehát az Emírségekben 70 fokot mérhetnek ilyenkor egy kocsi belsejében. Az emberi test pedig hőgutát kap, ha 40 fokra melegszik fel – mondta a Gulf News-nak egy szakértő, Abdul Nasszer Kamel doktor.

“Összeomlik a hőszabályozó rendszer, az ember először szédül, aztán hőgutát kap. A szívverés felgyorsul, később jön az eszméletvesztés és a halál. A 42 fokos testhőmérséklet halálos lehet, mert a sejtek sérülnek és a szervek felmondják a szolgálatot.”

A gyerekeknél mindez sokkal hamarabb történik, mert az ő hőszabályozó rendszerük még nem teljesen fejlődött ki. “Akár fél óra is végzetes lehet egy forró napon” – mondja az orvos. És az sem segít, ha az ablakot kicsit nyitva hagyják. Egy 2 és fél centire lehúzott autóablak csak körülbelül három fokkal javít a helyzeten.

Abu Dhabiban nem ez volt az első ilyen eset. Két éve egy ötéves kislányt felejtett két órára a nagymamája a lezárt kocsiban, miközben egyik barátnőjét látogatta meg. A gyerek a ház előtt fulladt meg az autóban. Két testvére csak azért úszta meg, mert ők elkérezkedtek vásárolni. A nagymama azt hitte, hogy a kislány is velük ment, nem vette észre, hogy bezárta a kocsiba. Ugyanabban az évben egy kétéves kisfiú is meghalt: őt a szülei felejtették csaknem 4 órára az autóban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez