Új kormány – új IMF hitel

Pakisztán 5,3 milliárd dolláros hitelt kap a Nemzetközi Valutaalaptól.

 

A 180 milliós Pakisztán méreteihez képest kis összegről van szó. A dél-ázsiai ország problémái hatalmasak, ezeket IMF hitel nem oldhatja meg. A mostani hároméves futamidős kölcsön valójában arra szolgál, hogy a kormány erőt gyűjtsön a valódi reformok előkészítéséhez. Az első számú feladat az energiaszektor rendbe tétele. Pakisztánban rendszeresek az áramkimaradások és az új kormányfő választási kampányában e téren gyökeres változást ígért. A következő teendő az államháztartási deficit csökkentése.

Pakisztán az adóelkerülésben világmértekben is dobogós helyen áll. Ha csak kicsit is sikerülne javítani az adómorált, abból a költségvetés egészéhez képest jelentős bevételnövekedés származna. Az előző kormány 2011-ben „szakított” az IMF-fel, mert a pénzintézet a 11 milliárdos hitel ellenében szigorú megszorításokat követelt. Most kisebb az összeg, lazábbak a feltételek, de az alaphelyzet nem változott: Pakisztán gazdasága gondban van és csak a saját hajánál fogva evickélhet ki a gödörből. A siker egyik alapfeltétele a jobb belbiztonsági helyzet lenne.

De az új kormány első hetei nem éppen bíztatóak. Nawaz Sharif hatalomra kerülése óta a pakisztáni tálibok aktívabbak lettek, és semmi jel nem utal arra, hogy sikerülne tárgyalásos megoldást találni a belső konfliktusokra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez