Bombakráterből csinálnak strandot az aleppói gyerekek

Szíria második legnagyobb városában a kormányerők légicsapásaiban keletkezett krátereket használják uszodának a gyerekek a lázadók kezén lévő negyedekben. A víz piszkos ugyan, de nem számít: enyhülés kell a hőségben. Meg egy kis nevetés.

Aleppó Saar nevű kerületében kapta lencsevégre az AFP fotósa a vízzel elöntött bombatölcsérben lubickoló gyerekeket. A hátuk mögött lövések nyomait viselő házakkal ugrálnak bele a vízbe. Amiből az utcán szemmel láthatóan sok van, ám az épületekben kevés, mint ahogy áramból is.

A gyerekeknek nem nagyon van lehetőségük kikapcsolódni. “Régen a városközpontban lévő uszodákba jártunk. Most hordóbombákat dobnak ránk, és a kráterekből lesznek a medencék. Nagyon meleg van, annyira, hogy aludni sem tudunk” – mondja a 12 éves Abdel Káder.

A környék lakói azt mesélik, hogy a nagy medence akkor keletkezett, amikor az egyik fővezeték felrobbant.  A víz nagyon piszkos, de egy másik fiú, Musztafa arról beszél: örül, hogy úszhat benne. “Nincs víz a zuhanyzáshoz. Néha innét hordunk haza valamennyit.”

Egy aktivista, Mohamed el-Khatieb azt mondja: időnként van víz, de alacsony a nyomás, és gyakran egyáltalán nem jön semmi a csapokból. A bombázások megrongálták vagy megsemmisítették a szivattyúkat, és az áramkimaradások miatt a még épeket sem mindig tudják használni.

De a városnak azon a részein sem jobb a helyzet, amelyek a kormányerők kezén vannak. A múlt héten a Freres Maristes keresztény gyülekezet papja nyílt levélben kért segítséget Aleppónak, ahol, mint írja, a helyzet tarthatatlanná vált. Június 2-a óta az egész város vízhiánytól szenved.

A lázadók pontosan két évvel ezelőtti nagy offenzívája óta Aleppó egyes részei a felkelők, míg más negyedei a kormányerők kezén vannak. A hadsereg hét hónapja próbálja visszaszerezni a lázadók által elfoglalt kerületeket, csaknem naponta intéz légitámadást ellenük, miközben az ellenzék gyakori aknatűzzel veszi célba a kormányerők által ellenőrzött területeket. Több mint 2 ezer civil halt meg, és sok tízezren menekültek el az otthonaikból.

Az Asszad elnökhöz hű erők a Hezbollah segítségével megpróbálják körbekeríteni Aleppót, hogy elvágják a lázadók utánpótlási vonalait – emlékeztet az AFP. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez