A gázaiak szegényednek, a Hamasz gazdagodik

Ezt írja legalábbis az egyik izraeli lap, a Jediót Ahronót internetes kiadása. A cikkben sokmillió dolláros földüzletekről, luxusvillákról, Egyiptomból csempészett benzinen szerzett gazdagságról van szó az egyik, 38 százalékos szegénységről és 40 százalékos munkanélküliségről a másik oldalon.

A több mint egy hete tartó háborúskodás tovább növeli a gázaiak elkeseredését. Az övezet gazdasági kilátásai soha nem voltak jók, a munkanélküliség 40 százalék körül volt a mostani konfliktus előtt, és körülbelül ekkora hányada élt a lakosságnak a szegénységi küszöb alatt.

De miközben a gázaiak többsége a mindennapok nehézségeivel küzd, úgy tűnik, vannak, akiknek nem nagyon kell aggódniuk a megélhetésük miatt: ezek a Hamasz vezetői és társaik – írja az említett portál, az ynet.

Például a Hamasz korábbi gázai kormányfője, Iszmail Haníje. 2006, vagyis a Hamasz választási győzelme előtt, amikor is a szervezet túlsúlyba került a palesztin kormányban, az 51 éves Haníje nem számított jelentős vezetőnek a Gázai övezetben. Viszont amikor az lett, akkor a státusza milliárdossá tette a menekülttáborban született politikust.

2010-ben az egyiptomi Rose al-Yusuf magazin arról számolt be, hogy Haníje 4 millió dollárt fizetett egy 2500 négyzetméteres telekért Rimalban, Gáza város elegáns tengerparti részén. Hogy elkerülje a kérdéseket, a telket a veje nevére iratta. Azóta állítólag több házat is vásárolt a Gázai övezetben, a gyermekei nevén.

A legidősebb fiát az izraeli lap szerint több millió dollár készpénzzel kapták el a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán. A pénzt állítólag Gázába akarta bevinni.

Gázai források szerint Haníje gazdagsága, akárcsak más Hamasz-vezetőké, az Egyiptomot Gázával összekötő alagutakból indult. Ahol a csempészáru-kereskedelem után 20 százalékos jutalékot kaptak. A biznisz akkor ment a legjobban, amikor a határ túloldalán 2011-ben megdöntötték Mubarak elnököt, és a Hamasz “anyaszervezete”, a Muzulmán Testvériség egyre népszerűbb lett.

Akkor a Hamasz vezetők már nem féltek megmutatni a gazdagságukat. A millió dolláros luxusvillák gázai piaca virágzásnak indult. Az egyik, ingatlankereskedelemmel foglalkozó család azt mondja: van olyan, a Hamasszal szoros kapcsolatban álló vásárlója, aki többszintes luxusvillát vett, holott két éve még egy csomag cigarettára sem volt pénze.

Ugyanekkor az egyiptomi Muzulmán Testvériség egyik vezetője, Khairat al-Sater, akinek kiterjedt üzleti birodalma volt Egyiptomban, személyesen vitt tízmilliókat készpénzben gázai vezető hivatalnokoknak és a Hamasz katonai szárnyát irányító parancsnokoknak – állítja az ynet.

Voltak olyan Hamasz-vezetők, akik Gázán kívül akarták biztonságban tudni a pénzüket, és egyiptomi üzletekbe fektettek be, gyakran a Muzulmán Testvériség vezetőinek érdekeltségeibe. Ezeknek az üzleteknek egy részét Ajman Taha ütötte nyélbe, és ő felügyelte azt is, hogy a belőlük származó pénz Gázába jusson. Ő a Hamasz egyik alapítója és szóvivője volt: maga is 700 ezer dollárért vett villát a Gázai övezet középső részén. Egy évvel ezelőtt azzal vádolták meg, hogy egyiptomi ügynök.

Egyiptomban az elmúlt három évben az utca gyűlölete gyakran fordult a Hamasz ellen: részben azért, mert az emberek úgy gondolták, hogy a szervezet az ő rovásukra gazdagodik. Az alagutakon keresztül virágzó üzemanyag-csempészet folyt például. Az egyiptomi kormány által erősen támogatott áron megvásárolt benzint és dízelolajat nyolcszoros áron adták el Gázában. Azok, akik a legnagyobb hasznot húzták ebből, a Hamasz emberei voltak, miközben Egyiptomban nem egyszer átmeneti hiány volt üzemanyagból.

Ahmed Karima, a kairói al Azhar Egyetem professzora szerint a Hamasz a milliárdosok mozgalma lett. Azt mondja, a tagok között nem kevesebb, mint 1200 milliárdos található. Azt nem árulta el, hogy milyen forrás alapján állítja ezt.

De nem csak a Hamasz-vezetők gazdagodtak meg Gázában – állítja az izraeli portál. Szerinte Haled Masaal első számú politikai vezető is használta a saját céljaira a Hamasz pénzét. 2012-ben egy jordániai portál arról írt, hogy neki 2,6 milliárd dollárja van, nagyrészt katari és egyiptomi bankokban. A pénz állítólag a Hamasznak összegyűjtött adományokból, más országokban végrehajtott befektetésekből származik. De a lap szerint az is tudott, hogy a Hamasz ingatlanprojektekbe fektetett pénzt Szaúd-Arábiában, Szíriában és Dubajban.

A Hamasz kiűzése Szíriából komoly pénzügyi csapás volt a mozgalomra – folytatja az izraeli lap. 2011-ben, a szíriai konfliktus kezdete előtt a Hamasz ottani vagyona elérte az 550 millió dollárt. Az ingatlanok mellett különböző cégekbe is fektetett be.

A pénzügyeket a Hamasz vezetői nem verik nagydobra. A befektetések közvetítő cégeken, családtagokon, társakon keresztül történnek. A Masaalhoz kötődő katari cégek például a felesége és a lánya nevén vannak.

Mután Masaalnak be kellett zárnia damaszkuszi irodáját, Katarba ment. Ott azt állította, hogy a damaszkuszi széfjében tartott 12 millió dollár elveszett. A történetet nem sokan hitték el, úgy gondolják, a saját számláira utalta a pénzt – írja az ynet. Amely szerint megbízható forráspok állítják, hogy egy több mint 27 ezer négyzetméteres, 4 toronyból álló ingatlant építő katari cég is Masaal fiának és menyének a nevén van.

Közben a Világbank adatai szerint tavaly novemberben a Gázai övezet az arab térség harmadik legszegényebb helye volt, Szudán és Jemen után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez