Hatalmas összegű korrupcióval vádolják Kína egyik ex-hatalmasságát

Po Hszilájt, aki a Kínát kormányzó kommunista párt 25 tagú Politikai Bizottságának is tagja volt, olyan jelentős korrupcióval vádolják, melyért elvben halálra is ítélhetik.

Csungking egykori urának perét Csinanban tartják, Konfuciusz szülőföldjén, jó messzire Po Hsziláj  hatalmi bázisától és Pekingtől. A magas rangú kínai vezető nejét feltételesen halálra ítélték múlt augusztusban. Beismerte, hogy megmérgezett egy kínai üzletembert Csungkingban. A feltételes halálos ítélet általában azt jelenti Kínában, hogy az elítéltnek az egész hátralevő életét rács mögött kell töltenie. Neje perében is felmerült az, hogy nagyhatalmú férje is tudott a gyilkosságról, de ez most nem szerepel a vádiratban. Abban a korrupcióra és a hatalommal való visszaélésre koncentrálnak. Külön kiemeli a vádirat, hogy nagyon jelentős megvesztegetési pénzeket kapott Csungking egykori első embere és számos értékes ingatlan is a birtokába került.
A vádiratból az látszik, hogy Po Hszi-laj ügyét össze akarják kapcsolni az országos korrupció-ellenes kampánnyal. Ennek keretében nemrég a vasútügyi miniszter állt bíróság előtt és most folyik a vizsgálat a külföldi gyógyszergyárak korrupciós ügyei miatt. A korrupció-ellenes kampányt Kína első embere, Hszi Csinping hirdette meg. Po Hsziláj az ő vetélytársa volt, és nem akarta elfogadni azt, hogy csak az ország hármas számú vezetője legyen. Sokan úgy vélik, hogy a hatalmi harcok okozták bukását, melynek eredményeképp most nem Pekingből irányítja Kína ügyeit a legfelső vezetésén belül, hanem egy börtöncellában készülődik egy nagyszabású korrupciós perre, melynek végén elvben akár halálra is ítélhetik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez