Budapesten szervezett tüntetést a Magyarországon élő palesztin közösség

Ezen a héten a „Magyarországon Élő Palesztinok Egyesülete” felvonulást szervezett Budapesten, amellyel tiltakoztak a Gázai övezetben zajló izraeli bombázások ellen. Továbbá a szervezők szerették volna felhívni a magyarok figyelmét a Gázai övezetben uralkodó rossz életkörülményekre, a palesztinok házainak lerombolására, valamint a szülőföldjükről történő elűzésükre is.

Tegnap öt után körülbelül száz tüntető gyülekezett az Oktogonnál. Majd innen különböző transzparensekkel – Izraelt bombázásait elítélő, Palesztinának függetlenséget követelő – és palesztin zászlókkal felszerelt tömeg indult a Hősök tere felé. Útközben körülbelül még egyszer ennyien csatlakoztak a felvonulókhoz, s a magyar és az arab tüntetőkön kívül japán és indiai nemzetiségű demonstrálók is felbukkantak a tömegben. Durva incidensekre és zászlóégetésekre nem került sor, legtöbbször “szabadságot Palesztinának” és “Terrorista Izrael” mondatokat lehetett hallani. 

A Hősök terén tartott gyűlést Marie Antoinette Sedin, a Palesztin Hatóság budapesti nagykövete kezdte. A beszédében kiemelte, hogy eddig 220 palesztin civil vesztette életét az izraeli légicsapásokban. Szerinte az összecsapások hátterében nem a három izraeli – amelyet a palesztinok szintén elítélnek – és palesztin tinédzser halála áll, hanem az, hogy április végén a Hamász és a Fatah kiegyezett egymással, s az izraeli kormány célja, hogy a bombázásokkal viszályt szítson a felek között és megbuktassák a palesztin egységkormányt. Az “izraeli megszállók” minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy szenvedést okozzanak a palesztin népnek.

Ezután Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője szólalt fel a rendezvényen. Arról beszélt, hogy a magyar és a palesztin nép egyaránt szabadságszerető nemzet, ezért Magyarországnak kötelessége kiállni a Gázai övezetben élők mellett és elítélni az “Izrael által alkalmazott terrorista eszközöket.” A beszéd végén leszögezte, hogy Izraelnek van joga a saját államisághoz, de csak az 1967-es határokon belül.

Képgaléria:

[widgetkit id=33]

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez