Izrael elrendelte a szárazföldi hadműveleteket

Bekövetkezett a legrosszabb forgatókönyv: Benjamin Netanjahu elrendelte a szárazföldi katonai akciót, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megindultak a Gázai övezet felé.

A miniszterelnök és a védelmi miniszter elrendelte, hogy az IDF számolja fel a gázai Hamász bunkereket és terroristák föld alatti folyosóit.” – olvasható az izraeli kormány közleményében. Elkezdődött a helyi lakosok értesítése, hogy azonnal hagyják el a műveleti területet és ne akadályozzák a hadsereg akcióját. A hadsereg közleménye: “a kormány által meghatározott célja egy olyan valóság létrehozása, amelyben az izraeli lakosok biztonságban élhetnek terror nélkül, valamint jelentős csapás mérése a Hamász terror-infrastruktúrájára.”

Moti Almóz tábornok, a hadsereg szóvivője arra kérte az erre felszólított gázaiakat, hogy hagyják el házaikat, mert a hadsereg nagy erőkkel fog megjelenni az övezetben. A gázai tengerparti szállodák fél órát kaptak arra, hogy lakóikat evakuálják az eddig ott lakó külföldi tudósítók értesülése szerint.

Este tíz óta folyamatosan szólnak a légvédelmi rakéták Tel-Avivban, Jeruzsálemben, felkészülve a Hamász megtorló akciójára. A palesztin források szerint egyszerre zajlanak a szárazföldi, légi és tengeri hadműveletek, az izraeli tüzérség folyamatosan lövi a gázai célpontokat. A harckocsik csütörtök délután a Gázai övezet keleti részét lőtték, a lövedékek megöltek három palesztint Sudzsaija településen. Az izraeli hadiflotta lőtte a gázai tengerpartot is. 

Teljes Gáza sötétségbe borult, miután az övezetben megszűnt az áramellátás. A helyi tévék szerint eddig 8000 izraeli katona tartózkodik a Gázai övezetben, s közben az izraeli kormány elrendelte újabb 18 000 tartalékos behívását, s ezzel 60 000 nőhet a határon állomásozó IDF erők száma. Már 13 halálos áldozata van az izraeli hadsereg csütörtök éjjel indított gázai övezeti szárazföldi offenzívájának, így a július 8-án kirobbant gázai konfliktusban már 258 palesztin vesztette életét.A Hamász szerint Izrael lépései “ostobák” és meglesznek annak a következményei. 

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, elítélte a konfliktus eszkalációját Gázában és felszólította Izraelt, hogy lehetőleg csökkentse a civil áldozatok számát. Szerinte nem lehet katonai megoldása a konfliktusnak, és arra sürgette Izraelt, hogy tegyen többet a civil áldozatok elkerüléséért. A közvetítőként fellépő Egyiptom elítélte az offenzívát, és tűzszünet aláírására kérte a feleket.

 John Kerry amerikai külügyminiszter nem sokkal a támadás megkezdése után tárgyalt Benjamin Netanjahuval. 

Izrael szerint 1960 támadást hajtottak végre a Gázai övezet ellen múlt kedd óta, miközben onnan 1380 rakétát lőttek ki Izrael területe felé. Az ENSZ szerint legalább 1370 házat bombáztak le, és több mint 18 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez