Az Azúrparton volt luxusvillája a kínai főkádernek?

Cannes-ban, a tengerparti város legelőkelőbb részén van a luxusvilla, melyet Po Hsziláj bizalmi emberei használnak. Maga a bukott kínai főkáder kitalációnak nevezte az egész ügyet csütörtökön elkezdődött perében.

A bíróság előtt több mint egyórás vallomást tett Hszü Ming /Xu Ming/ kínai üzletember, aki megvesztegetés miatt egy éve előzetesben ül. Elmondta, hogy több százmillió jüant fizetett ki Po Hszilájnak az ezredforduló táján, amikor a főkáder Dalien városának az első embere volt. És mi van a Cannes-i villával?- kérdezte az ügyész. Po Hsziláj neje kérte, hogy szerezzek egy villát a francia tengerparton. Ebből a célból átutaltam neki 3,23 millió dollárt- vallotta a lecsukott üzletember.
Po Hsziláj mindent tagad. A Kínát kormányzó kommunista párt egykori főkádere politikai pernek tekinti az ellene folyó eljárást. Ebben valószínűleg nem is téved. Nem sokkal azelőtt tartóztatták le, hogy Pekingben megkezdődött a kommunista párt kongresszusa. Hszi Csinping átvette a hatalmat. Korábban Po Hsziláj úgy vélte: neki jár az első számú vezető tisztsége. Ám sokan tartottak a most 64 éves politikustól, aki nyíltan felvállalta Mao elnök örökségét. Ha elfogadta volna azt a kompromisszumot, hogy harmadik számú vezető lesz, mint az országgyűlés elnöke, akkor ma valószínűleg nyugodtan üldögélhetne a hét halhatatlan között Pekingben. A kínai fővárosban így hívják azokat, akik a kommunista párt legfelsőbb vezérkarába bekerültek. Po Hsziláj ehelyett súlyos ítélettel néz szembe. Nejét már elítélte a bíróság: feltételesen halálra! Ez azt jelenti, hogy hátralevő életét a Cannes-i luxusvilla helyett egy börtöncellában tölti majd. Nem kizárt, hogy ez vár férjére, Po Hszilájra is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez