Párizsban NEM tüntethetnek a palesztinok és támogatóik

Franciaország szocialista kormánya sokakat döbbentett ma meg.  A világon elsőként betiltotta a gázai izraeli akciók elleni tüntetéseket. Az előzmény: a múlt hétvégén erőszakba fulladtak az ilyen demonstrációk.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint fenyegetést jelentenének a közrendre a hét végére tervezett újabb tüntetések, míg az intézkedés ellenzői botrányos támadásról beszélnek a demokrácia ellen, és arról, hogy a politikus kriminalizálja a palesztin nép támogatását.

A belügyminiszter azt mondja: attól tart, hogy megismétlődhetnek a múlt vasárnapi összecsapások az “ultra” zsidó ellentüntetők és a palesztinokat támogató tüntetők között. Párizsban szerinte nem tudják garantálni a biztonságot, ezért üdvözli, hogy a fővárosi rendőrség betiltotta a már széles körben meghirdetett hétvégi tüntetéseket a civilek, köztük gyerekek életét követelő izraeli akciók ellen.  És a vidéki rendőrségeknek is hasonló lépést ajánlott, mint mondta, szükség esetére.

Egy franciaországi, békepárti zsidó szervezet egyik vezetője, Michele Sibony szerint a szólásszabadság törvényen kívül helyezése a palesztinbarát tüntetők számára Franciaországot egyedülálló helyzetbe hozza Európában és a világban. A palesztinokat támogató aktivisták egyike, Sylvie Perrot szerint “fasiszta államok állítják le a háború elleni tüntetéseket – hihetetlen, hogy éppen a szocialisták követik a példájukat”.

Múlt vasárnap összecsapásokról számolt be a francia média a tüntetők és a rendőrök, illetve a palesztinokat támogató demonstrálók és a szélsőjobboldalinak leírt Zsidó Védelmi Liga tagjai között. A hírek arról szóltak, hogy zsinagógákat akartak felgyújtani és zsidó érdekeltségeket támadtak a palesztin tüntetés résztvevői. Az al Dzsazíra úgy tudja, hogy erre hivatkozva zsidó szervezetek kérték a “Hamaszt támogató” tüntetések betiltását. A londoni Daily Mail ma ugyanakkor azt írta: ezek hamis vádak voltak, videók azt mutatják, hogy a zsidó ellentüntetők provokáltak. És ők károkat is okoztak, de közülük senkit nem vettek őrizetbe, míg a másik oldalról hat embert is. Akiknek egyike sem volt zsinagógák közelében.

Manuel Valls miniszterelnök a hétvégi események után azt mondta: Franciaország nem fogja tolerálni azokat a próbálkozásokat, hogy az izraeli-palesztin konfliktust – erőszakkal, szavakkal vagy tettekkel – francia földre importálják.

Franciaországban nagyon jelentős a muszlim és a zsidó közösség is. Az al Dzsazíra által megszólaltatott aktivisták szerint az ott élő muszlimok radikalizálódásától tart a párizsi kormány, ez állhat a hétvégi tüntetések betiltása mögött.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez