Vizsgálat egy „érinthetetlen” ellen Kínában?

Korrupciós vizsgálat indul Csou Jungkang ellen- értesült a South China Morning Post. A kormányzó kommunista párt biztonsági főnöke és az olajipar ura volt, amíg múlt ősszel nem nyugdíjazták.

Csou Jungkang az olajiparban csinált karriert, az állami óriás a CNPC főnöke volt. Innen jutott a csúcsra, a Politikai Bizottság állandó bizottságába. Érinthetetleneknek vagy halhatatlanoknak nevezik őket Pekingben, hiszen ez a hatalom csúcsa. Soha nem indult még vizsgálat ilyen magas rangú vezető ellen. Persze voltak már a bukásra utaló jelek: Csou Jungkangot tavaly megfosztották biztonsági főnöki posztjától, pedig még bent üldögélt az állandó bizottságban. Miért? Mert támogatta védencét, Po Hszilájt, akit nemrég ítélt el a bíróság korrupcióért. Még az a hír is elterjedt akkor Pekingben, hogy a biztonsági erők belső puccsra készülnek Po Hsziláj megmentése érdekében.
Vasárnap szűkszavú közlemény jelezte: Csou Jungkang másik védencét korrupció miatt vizsgálati fogságba helyezték. Az 58 éves Csiang Csiemint /Jiang Jiemin/ “a pártfegyelem súlyos megsértésével” vádolják. Ez a kódolt neve a korrupciós vizsgálatnak.

Ki ez a magas rangú államhivatalnok, akit akár halálra is ítélhetnek korrupcióért? 2006-ban nevezte ki őt Csou Jungkang a CNPC vezérigazgatójának. Öt évvel később ő lett az elnök Ázsia legnagyobb energia cége élén. A világon is csak egy nagyobb van nála: az amerikai Exxon.
A CNPC korrupciós ügyei Afrikában és a világ más részein kedvelt témái voltak a gazdasági sajtónak- természetesen Kínán kívül. Most viszont megindult a lavina: az elmúlt héten az óriás cég négy vezetőjét letartóztatták. Ezek után várható volt, hogy az elnök elvtárs sem ússza meg. Pedig a törekvő főhivatalnok márciusban már feljebb lépett: az Állami Vagyonkezelő főnöke lett. Ehhez a központhoz a CNPC-n kívül több mint száz állami vállalat tartozik.
Miért most indul a korrupciós vizsgálat? Mert a kommunista párt új vezetése reformra készül: novemberben nagyszabású privatizálási kampány indul. A privatizáció előtt álló állami óriások közül nem mindenütt örülnek ennek Kínában, ahol a reformokért olykor a régi idők pereit idéző módszerekkel harcol az új vezetés.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez