7 nap börtön egy 16 éves srácnak internetes “rágalmazásért”

Tüntetésre buzdította a kínai Twitteren, a weibon egy 16 éves diák honfitársait mondván: a rendőrség nem vizsgál ki egy gyanús halálesetet- talán nem véletlenül!

A felhívást több mint ötszázan továbbították, és ezzel a 16 éves középiskolás bűnözővé vált az új információs törvény szerint Kínában. “Ellenőriznünk kell az új médiát!”- adta ki a jelszót Kína új első embere, és az új információs törvény bünteti azokat, akik ” hamis információkat vagy rágalmakat terjesztenek a világhálón”. Ha valaki feltesz egy olyan információt, melyet a hatóságok “hamisnak vagy rágalomnak” ítélnek meg, azzal önmagában még nem követ el bűncselekményt. Ám ha sokan mások is rákattintanak, akkor bizony az első informátor bűnözővé válik és három éves börtönbüntetést is kaphat.
Ez fenyegette a 16 esztendős Jang Hujt /Yang Hui/ is Kanszu tartományban, de megmozdult az internetes közvélemény. Egy jó lismert ügyvéd Csungking városából az istenhátamögötti Kanszu tartományba utazott, és ott rábeszélte a hatóságokat: ne egy 16 éves sráccal kezdjék meg a példa statuálást! Végül a hatalom engedett, a diák egy hét rabság után kiszabadult. ” Beismerte bűnét és különben is fiatalkorú még!”- indokolta meg a hatóság végtelen nagylelkűségét hiszen akár hároméves börtönbüntetést is kaphatott volna a 16 éves diák “rémhír terjesztésért a világhálón” Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez