Végéhez közeledik a kirakatper

Bo Xilai viharos gyorsasággal lett a párt üdvöskéjéből, potenciális első emberéből kegyvesztett, vádlott, majd elítélt.  Pere az évezred tágyalása volt Pekingben. Most, hogy elutasították fellebbezését hamarosan bevégeztetik. 

 Elutasította Bo Xilai  (Po Hszilaj) egykori kínai pártvezető fellebbezését a kelet-kínai Shantung tartomány bírósága, a korrupciós vádakban bűnösnek talált volt pártvezetőre életfogytig tartó börtön vár – jelentette pénteken a kínai média. A Xinhua hírügynökség arra emlékeztetett, hogy Bót szeptember végén találta bűnösnek a bíróság vesztegetés, sikkasztás és hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. Az egykori nagy hatalmú párttitkár pere alig öt napig tartott, ő maga végig tagadta az ellene felhozott vádakat. A fellebbezés október eleji elfogadása után a kelet-kínai Shantung tartomány felsőbb bírósága újból átvizsgálta a peranyagot, és Bót többször újra meghallgatták.

A fellebbezés elfogadásához ugyanakkor nem bizonyultak elegendőnek a bizonyítékok – jelentette ki az ítélőszék szóvivője pénteken a kínai központi televízió, a CCTV riportjában.

A bíróság korábban megállapította, hogy Bo Xilai 20,4 millió jüan (715 millió forint) kenőpénz elfogadása mellett 5 millió jüant sikkasztott el, továbbá Chungqing (Csungking) első számú vezetőjeként visszaélt hatalmával. Utóbbi eset feleségének, Gu Kailainak az ügyét érinti, aki – egy segítő közreműködésével – megölte Neil Heywood brit üzletembert, a család régi barátját. Gu pere még tavaly lezajlott, őt szándékos emberölésben találták bűnösnek, amelyért felfüggesztett halálbüntetést kapott. Wang Lijunt (Vang Licsün), a botrányt felfedő egykori városi rendőrfőnököt korrupciós vádak miatt és Gu Kailai segítéséért 15 év börtönre ítélték.A karizmatikus, erőskezű, maoista Bót alig egy évvel ezelőtt még a következő generációs kínai vezetés legesélyesebb tagjainak sorában tartották számon, ügyét a kínai sajtó az elmúlt évtizedek legnagyobb politikai botrányaként emlegeti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez