Koreát fenyegeti a gyilkos szmog

Napok óta nem látni a szmogtól Kína nagy részén. A különösen magas légszennyezettségű régiókban kijárási tilalmat rendeltek el. Ráadásul terjed tovább. 

Az erős északnyugati-szél hatására a fél Kínát füstbe burkoló szmogfelhő már más országokat is fenyeget. Ráadásul mérgező hatású, és a Környezetvédelmi Minisztérium jelentése szerint folyamatos és masszív légáramlás tegnap már elérte Szöült, és a szmog ultrafinom részecskéiből alkotott mérgező koncentrációja a “normális” érték ötszörösére emelkedett – tudatta a Reuters.

Más, ijesztő részleteket is közölt a koreai Környezetvédelmi Minisztérium, amelyek szerint a most következő őszi-téli viharok sokkal veszélyesebbek, mint a homokviharok.
Ellentétben a homokviharral, a szmog olyan mérgező nehézfémeket tartalmaz, mint az ólom, a kadmium, az arzén, valamint más vegyi anyagokat. A napfény hatására ezek reakcióba lépnek, és megsokszorozódnak – mondta el Chun Young –shin, a koreai Meteorológiai Intézet munkatársa. – De hangsúlyoznom kell, hogy a legveszélyesebbek ezek az ultrafinom részecskék, amelyeket nem szűrnek a tüdő hörgői, egyenesen belélegezzük, és tüdőgyulladást okoz. – magyarázta a szakember. – Míg a tavaszi szélben a mérgező anyag mennyisége a szmog 30-40 százaléka, addig a téli viharban ez a szint csaknem megduplázódik.

A napokban már a Gyeonggi tartománybeli Dongducheonban a gyilkos koncentrátum szintje két és félszer magasabb volt, mint az elfogadható.
Az eset sajnos nem egyedi, az észak-nyugati szél, amely Kína felől Koreába fújja a gyilkos szmogot, már korábban is jelentős problémákat okozott.
Májusban az érintett országok – Korea, Kína és Japán – létrehoztak egy bizottságot, amely arra hivatott, hogy a problémát kezelje, ám egy koreai szakember szerint időbe telik, míg a terv megvalósul, azaz a tettek mezejére lépnek.
A koreai minisztérium munkatársa figyelmeztett: amíg Kína nem adja ki a pontos adatokat a légszennyezettségét és egyéb fontos infomrációkat, nem sokat tehetnek, azon kívül, hogy megpróbálják a lehető legprecízebben kiszámolni a mérgező szmog várható emelkedési szintjét, és legjobb tudásuk szerint kezelik azt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez