Bombák robbantak a kommunista párt székházánál

Hét hangos robbanás rázta meg a pártbizottság épületének környékét a kínai Taijüan városában. Egy ember meghalt, nyolc megsérült. A rendőrség szerint házi készítésű bombákról van szó. 

A négymilliós Taijüan Sanhszi tartomány fővárosa. Ebben a tartományban van a szénbányászat központja Kínában, itt szinte mindenki szénnel fűt. Ennek következtében a levegő a fűtési szezonban szinte elviselhetetlenül szennyezett, a szmog állandó. Néhány napja a látótávolság a minimumra csökkent. A helyzet sokkal rosszabb mint Pekingben, de minthogy vidéki nagyvárosról van szó, jóval kisebb a figyelem.

A Kínai Kommunista Párt központi bizottsága hamarosan megkezdi tanácskozását a gazdasági reformról. Ennek egyik kulcsfontosságú eleme a környezetvédelem. A másik a piacgazdaság fejlesztése. A harmadik a szociális és etnikai feszültség enyhítése. Nemrég a Tienanmen téren volt merénylet, melyet állítólag ujgur szeparatista szervezet követett el.
A rendőrség brutálisan reagál a merényletekre Kínában: gyakoriak a véletlen letartóztatások és általános a kínzás. Épp ezért nagy vita bontakozott ki a világhálón Kínában a merényletekkel kapcsolatban. A hozzászólók többsége azon a véleményen volt, hogy nem híve a terrorizmusnak, de a brutális rendőrállamnak sem Kínában!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez