Bírálja a bangladesi bíróságot az Amnesty International

A bangladesi bíróság november elején ítéletet hozott 152 lázadó ügyében. Halálra ítélték őket, ami az igazságosság totális sárba tiprása – nyilatkozta az Amnesty International. 

“A meghozott ítélettel nem szolgáltatnak igazságot, ám végrehajtásával 152 ember élethez való jogát sértik meg” – mondta Polly Truscott, az Amnesty International Ázsiai és Csendes-óceáni igazgatóhelyettese.

Az elítéltek a Bangladesi Lövészek nevű félkatonai szervezet különböző csoportjaihoz tartoztak, akiket gyilkosság, túszejtés és egyéb, a 2009 februárjában kirobbanó lázadás alatt elkövetett emberi jogokat sértő tetteikért ítéltek el. Az Amnesty International már korábban is felemelte hangját a lázadások alatt elkövetett erőszak ellen, és kérte a hivatalos szerveket, hogy méltányos bírósági tárgyalások útján szolgáltassanak igazságot.

“Nem kérdés, hogy a 2009-es lázadás brutális események sorozata volt, ami rengeteg emberéletet követelt, és egy szétzilált társadalmat hagyott maga után. Teljesen érthető, hogy a bangladesi hatóságok szeretnék végleg lezárni az ügyet, de a tömeges halálbüntetéssel csak további szenvedést okoznak” – tette hozzá Truscott.

“Banglades azzal, hogy nem biztosítja, hogy igazságos ítéletek születhessenek a bíróságokon, ismét elszalasztja annak a lehetőséget, hogy megerősítse az emberek jogrendbe vetett bizalmát. A halálos ítéletek kegyetlen bosszúvágytól hajtva születnek. A halálbüntetés egy embertelen és megalázó büntetési forma, aminek bűnmegelőző hatása nem bizonyított.”

2009 február 25-én, két hónappal azután, hogy az újonnan választott kormány hivatalba lépett, lázadás tört ki a Bangladesi Lövészek dakkai főhadiszállásán.

Több ezer embert vettek őrizetbe a lázadásban való állítólagos részvételük miatt. 2009-ben az Amnesty International kikérdezte az elítéltek családtagjait, akárcsak a kormányhivatalnokokat, így több vallomás is a tulajdonában van.

Rengeteg, valószínűleg több száz őrizetben lévő embert kínoztak meg, és néhányuknak hetekig vagy hónapokig nem engedték, hogy ügyvédet fogadjanak. Az Amnesty International többféle kínzási módszerről szerzett tudomást az őrizet alatt álló gyanúsítottaktól. Ilyen többek között az alvás napokig tartó megvonása, a verés, a herék harapófogóval való megcsonkítására, a tűszúrások a körmök alá és az elektrosokk.

A kínzások széleskörű alkalmazása valószínűleg több tucat őrizetben lévő ember halálát okozta.

“Miközben a hatóságoknak az lenne a kötelességük, hogy tárgyalások útján igazságot szolgáltassanak az erőszakot elszenvedő áldozatok és családtagjaik számára, ők minden esetben, szinte automatikusan a kegyetlen és embertelen halálbüntetést szabják ki büntetésül. Bangladesben a hatóságoknak azonnal fel kell függeszteniük a sorozatos kivégzéseket, hosszabb távon pedig a halálbüntetés intézményét is el kell törölniük” – mondta Truscott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez