Putyin udvariatlan volt Dél-Koreában

A szambo olyan küzdősport, mely mindkét országban népszerű. Putyin maga is űzte ifjú KGB tiszt korában. Most ő a Nemzetközi Szambo szövetség elnöke. A helyi szambo szövetség találkozója miatt viszont késve érkezett az elnökasszonyhoz – egyesek szerint pedig szándékosan!

Nem épp udvarias gesztus egy külföldi államfőtől, ha késik és fél órán keresztül várakoztatja vendéglátóit. Különösen udvariatlan gesztusnak számít, ha a vendéglátó hölgy, mint Dél-Koreában.
Tetézi a dolgot, hogy Moszkva és Szöul kapcsolata nem épp problémamentes, hiszen Dél-Korea azt gyanítja: Oroszország még mindig támogatja régi szövetségesét, Észak-Koreát. Ezt ugyan orosz részről már sokszor cáfolták, de Szöulban még sokan emlékeznek arra, hogy Észak-Korea dinasztia alapító diktátora szovjet százados egyenruhájában érkezett meg Korea földjére 1945-ben.

Putyin pedig saját maga is utalt a történelmi múltra, bár nem épp erre! Megkoszorúzta azoknak az orosz tengerészeknek az emlékművét, akik a Japán elleni háborúban itt veszítették életüket koreai partjainál 1904-ben. A gesztus nem véletlen, hiszen a háborút Oroszország elveszítette és Korea Japán gyarmata lett. Ez az állapot fenn is maradt egészen 1945-ig, amikor Amerika és Oroszország kettéosztotta Koreát. Azóta a Dél villámgyorsan fejlődött, Észak viszont “remetekirályság” maradt.

Szöulban most azt gyanítják: Putyin szándékosan sértette meg a protokolt, és kérte, hogy két napra tervezett látogatása csak egy napig tartson. Miért döntött volna így? Mert fel kívánja melegíteni kapcsolatát Észak-Koreával, amelyet az alapító diktátor unokája, az ifjú Kim Dzsongun vezet. Az ő papája még orosz földön született. Szöulban azt gyanítják: Putyin nem a szambo miatt érkezett fél óra késéssel az elnökasszonyhoz, hanem mert leértékeli Dél-Koreát, hogy javítsa kapcsolatát Északkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez