Kazahsztánban a bigámia a menő

Fiatal lány vagy, csóró, és szeretnél munka nélkül meggazdagodni? Itt a lehetőség, helyesebben ott, Kazahsztánban, ahol egyenesen lenézik azt a tehetős férfit, akinek nincsen “tokalja”, azaz fiatal, második felesége – az öregecske mellett. 

“A Sátán megkísért: szegény vagy és az erkölcstelenségre csábít!”- ezt írja a Tokal című népszerű könyv szerzője. Ki a tokal? A gazdag férfi “fiatal második felesége” Kazahsztánban – ahogyan arról a bloomberg.com is beszámolt.
Manapság egy gazdag férfit nem tartanak semmire, ha nincs tokalja!- állítja egy szociológus, aki szerint egyre több fiatal lány véli úgy, ha a szerelem és a pénz között kell választania,  inkább az utóbbira esne a választása.

Kazahsztánban, ebben az iszlám hagyományokkal rendelkező egykori szovjet tipusú országban az emberek 41 százaléka helyesli a többnejűséget. A saria, Mohamed próféta szigorú törvénye négy feleséget engedélyez egy muzulmán férfiúnak. Kazahsztánban általában egy fiatal második feleséggel is beérik a gazdagok. A mecsetek már vállalják a többnejűséget, az állam még nem. A parlament többször nekifutott már a törvénynek, de nem sikerült elfogadtatni a többnejűséget, ugyanis a 17 milliós lakosság jelentős része nem rendelkezik muzulmán hagyományokkal. A feminista mozgalmak pedig körömszakadtáig küzdenek a tokal-rendszer ellen.

Egy honleány például azzal fúrta meg legutóbb a parlamenti vitát, hogy azt javasolta: ha az országgyűlés elfogadja a többnejűséget, fogadja el a “többférjűséget” is!

A honatyák persze még a gondolattól is megrémültek, és a törvény elbukott. Az alapvető ok persze az általános szegénység : hiába gazdag Kazahsztán, ha a javak nagy része egy szűk réteg kezében van. A hatalmas urán-, olaj- és földgázkészletek felett Nazarbajev elnök és családjának bizalmasai rendelkeznek. Kazahsztán két leggazdagabb hölgye az elnök két lánya! Eközben a lakosság 56 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. És ez a szegénységi küszöb nincs túl magasan: 36 ezer tenge havonta, ez 236 dollárnak – körülbelül hatezer forint – felel meg. Így nem csoda, ha sok lány álma az, hogy tokal, vagyis második feleség legyen. Akkor ugyanis jár a luxuslakás és a terepjáró, az elegáns kosztümök, a parfümök – azaz garantált a munka nélküli luxus élet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez