Hallott már valaha a türkmén elnök feleségéről?

Nincs egyedül, ha nemmel válaszol a kérdésre. Pedig elvileg van Türkmenisztánnak first lady-je, ahogy a többi közép-ázsiai államnak is, még ha nem is tudunk és hallunk róluk túl sokat. Őket gyűjtötte egybe a ca-news.org hírportál Nőnap alkalmából.

Kazahsztán first lady-je, Szara Nazarbajeva foglalkozása szerint mérnök-közgazdász. Az öt állam első hölgyei közül róla lehet a legtöbbet tudni. Jelenleg egy nemzetközi gyermekjótékonysági alapítvány, a Bebek vezetője, amely már tíz éve foglalkozik súlyosan beteg kazah gyerekek gyógyításával. Szeret síelni, úszni és népdalokat énekelni. Nurszultán Nazarbajevnek 53 éve a felesége, három gyermekük, nyolc unokájuk és két dédunokájuk van. Szara Nazarbajeva azonban már alig szerepel a nyilvánosság előtt, az államfőt mostanában már lánya, Dariga kíséri a rendezvényekre.

Raisza Atambajeva a kirgiz elnök második felesége. Igaz, hogy már 27 éve él vele a most 58 éves Almazbek Atambajev, aki első házasságából hozott már két fiút és két lányt. Az orosz származású Raisza Atambajeva az orvostudományok doktora és két gyermek édesanyja. Az elnöki pár fia Törökországban tanul, lányuk pedig még tízedikes.

Emomali Rahmon felesége, Azizmo Aszadullajeva nagyon-nagyon ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. Valószínűleg nem véletlenül, hiszen a tádzsik first lady igazi nagycsaládos anya, hét lányt és két fiút szült már férjének. A két legnagyobb lány már egészségügyi iskolában tanul, a kisebb gyerekek pedig az Elnöki Líceumban, Dusanbéban.

Bár Tatyjana Karimova már nyugdíjas, azelőtt igen aktív életet élt az üzbég elnök oldalán. Két lányuk nevelésén kívül a közgazdasági tudományok doktoraként az Üzbég Tudományos Akadémiában dolgozott, és a közéletben is részt vett.

A sort végül Ogulgerek Berdimuhamedova zárja, akit tulajdonképpen még soha senki nem látott. A türkmén elnök feleségéről csupán annyit lehet tudni, hogy 2007 óta vagy Londonban, vagy Asgabatban él, és zárt ruhákba öltözik.

Kép: Szara Nazarbajeva és férje (Wikipedia)

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez