Karimov: Közép-Ázsia Irak sorsára juthat!

Oroszország segítségét kérte Putyin elnöktől Taskentben Üzbegisztán államfője az iszlamista terror elleni harcban. Karimov szerint a Kalifátus kiterjesztheti a befolyását az egész térségben, ahol a NATO afganisztáni kivonulása után csökken a nyugati jelenlét.

Már most is szivárognak be Afganisztánba dzsihád harcosok Szíriából és Irakból!- hangsúlyozta Iszlám Karimov elnök, aki vaskézzel irányítja Üzbegisztánt és brutális módszerekkel küzd az iszlamista terror ellen. Az Al Kaida külön üzbég brigádot tart fenn. Ennek a főhadiszállása Pakisztánban van, a törzsi területeken, ahol a pakisztáni hadsereg befolyása igen korlátozott. Putyin taskenti látogatása alkalmából Karimov elnök kifejtette: egész Közép-Ázsia destabilizálására lehet számítani, ha nem tesznek határozott lépéseket a terrorizmus megállítására.

Közép-Ázsia nagy része a Szovjetunióhoz tartozott, de a függetlenség elnyerése után az egykori tagállamok igyekeztek korlátozni Moszkva befolyását és ellensúlyozni azt amerikai és kínai kapcsolatokkal. Ma már Közép-Ázsia legfőbb gazdasági partnere nem Oroszország, hanem Kína. Üzbegisztán korábban igen jó kapcsolatokat ápolt Washingtonnal: az amerikaiak repülőteret béreltek itt, és azon keresztül szállítottak fegyvereket és katonákat Afganisztánban. Közben aztán amerikai szenátorok és a sajtó bírálni kezdte Üzbegisztán elnökének elnyomó politikáját és a börtönökben uralkodó rémes állapotokat. Az eredmény: Üzbegisztán felmondta az együttműködést az USA-val. Újra Moszkvához fordult: működjenek együtt az iszlamista terrorizmus ellen, amely Közép-Ázsián kívül Oroszországot is fenyegeti.

Putyin orosz elnök is ezt az érdekközösséget hangsúlyozta az egykori szovjet tagállam fővárosában. Utalt rá: csecsen harcosai is vannak az Al Kaidanak, amely nemrég brutális merényletet hajtott végre Groznijban. 20 ember meghalt, közöttük több katona és rendőr is. A merényletet épp akkorra időzítették, amikor Putyin elnök nagy beszédben elemezte Oroszország helyzetét. Attól Üzbegisztán államfőjének nem kell tartania, hogy Putyin felrója neki, milyen kemény módszerekkel irányítja 30 milliós államát. Sőt Putyintól támogatást kaphat annak a 865 milliós adósságnak az eltörlését, melyet Üzbegisztán már régóta görget maga előtt. Karimov elnök már 76 éves, több mint két évtizede irányítja vaskézzel Üzbegisztánt. Márciusban választásokat tartanak, és keveseknek van csak kétségük: Karimov újra indul és aligha kétséges, hogy nyer is. Üzbegisztánban az egyik legnagyobb kérdés az utódlás. A mindenható elnöknek csak lányai vannak, akik a helyi szokás szerint nem örökölhetik a “királyi trónt”. Karimovnak tehát a stabilitás megőrzése miatt is szüksége van Putyin támogatására, melyet az orosz elnök minden bizonnyal meg is ígért neki Taskentben. Már csak azért is, mert Putyin sem szeretné, ha Közép-Ázsia Irak sorsára jutna.

 

Kép: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez