Magyar lesz az EU közép -ázsiai különmegbízottja

Herman János egykori külügyi államtitkárt és NATO-nagykövetet nevezi ki az Európai Unió közép-ázsiai különmegbízottjának Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője.

Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) közlése szerint Herman megbízatása hat hónapra szól, de megújítható, feladata pedig az lesz, hogy biztosítsa a folyamatos magas szintű párbeszédet az EU és a térség országai, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Türkmenisztán között.

“János tapasztalt diplomata és alig várom, hogy ebben az új minőségében dolgozhassam vele együtt” – idézi Ashtont a külügyi szolgálat közleménye. Herman elődje a német Patricia Flor volt, aki februárban, mandátumának lejárta előtt négy hónappal jelentette be, hogy távozik a különmegbízotti posztról. Azóta a német a külügyminisztériumban dolgozik.

A 62 éves Herman 1976 óta diplomata, a rendszerváltást követően, az Antall-kormány idején négy éven át külügyi szóvivő, 1993 és 1994 között pedig helyettes államtitkár volt, később nagykövet lett Athénban, majd azt követően Cipruson. Az első Orbán-kormány idején előbb közigazgatási államtitkárként dolgozott a Külügyminisztériumban, majd 2000-ben Magyarország NATO-nagykövetévé nevezték ki. 2005-ben kezdett dolgozni az Európai Bizottságnál, 2009 óta az Európai Unió nagykövete Norvégiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez