Robbantás az afgán elnökválasztáson

Robbanás sebesített meg négy szavazót szombaton a kelet-afganisztáni Logar tartomány egyik szavazóhelyiségénél, néhány órával az afgán elnökválasztás kezdete után.

A szélsőséges tálib mozgalom előre bejelentette, hogy mindent el fog követni a voksolás meghiúsításáért. A fokozott terrorveszély miatt az afgán kormány országszerte megerősítette a biztonsági erők jelenlétét.

“A robbanás az egyik szavazóhelyiség, egy iskolaépület közelében történt” – mondta el Abdul Hamid, az érintett Mohammad Agha körzet elöljárója, hozzátéve, hogy az egyik sebesült állapota válságos.

Hamid Karzai távozó elnök előzőleg arra szólította fel az afgánokat, hogy vegyenek részt az egyidejűleg tartott elnök- és helyhatósági választáson. Karzai – aki az alkotmány értelmében már nem pályázhat további államfői mandátumra – több miniszterével együtt nem sokkal a szavazóhelyiségek reggel 7 órai megnyitása után az elsők között adta le szavazatát a fővárosban, Kabulban.

Juszef Nurisztani, a központi választási bizottság elnöke reggel arra szólította fel “Afganisztán népét, bizonyítsa be ellenségeinek, hogy senki sem állíthatja őt meg, és nem hiúsíthatja meg a választásokat”.

Az afgán tévécsatornák délelőtt több helyszínről egyenes közvetítésekben számoltak be a voksolás menetéről, és arról, hogy a fővárosban a tálibok fenyegetései ellenére hosszú sorokban várakoztak az emberek arra, hogy leadhassák szavazatukat. A Tolo tévécsatorna később a Logar tartományban, Kabultól délre történt robbantásról is hírt adott.

A távozó Karzai elnök a tálibok fundamentalista rezsimének megdöntése óta, tizenkét éve kormányozza a közép-ázsiai országot. A helyi idő szerint délután négyig (közép-európai idő szerint fél kettőig) tartó választások az első demokratikus hatalomváltást jelentik majd Afganisztán történetében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez