Nem fogy az elnöki naptár Türkmenisztánban

Minden hónapot ugyanaz a portré ural: az elnöké, amelyet azonban senki nem vásárol a lojális köztisztviselőkön és hű üzletembereken kívül, akiknek az állásuk, illetve a profitjuk függ ettől.

Nem fogy a Gurbanguly Berdimohamedov elnököt 12 hónapon át folyamatosan reklámozó naptár Türkmenisztánban. Kereslet híján mit tesz egy kereskedő: akció keretében olcsóbban igyekszik megszabadulni a nemkívánatos árutól. Türkmenisztánban azonban ez fordítva történt: 16 dollárról 20-ra emelték a népszerűtlen elnöki naptár árát! Ugyanis a kiadó állami propaganda hivatal szerint, aki ilyesmit vesz, az úgyis megveszi, mert muszáj! Akinek meg nem muszáj, az semmi pénzért nem vásárol olyan naptárat, amelyikben kizárólag az elnököt nézheti 12 hónapon keresztül egyfolytában.

Az államfő 2006-ban foglalta el elődje, Türkménbasi trónját. A szovjet párttitkárból a haza atyjává előlépő Türkménbasi leépítette a közoktatást és a közegészségügyet, pedig Türkmenisztán gazdag földgáz készlete lehetővé tette volna annak fejlesztését. Ehelyett saját magát ábrázoló aranyozott szobrokkal rakta tele a köztereket. Utóda nem tart még itt, de már közelíti elődje szintjét. Könyvei immár kötelező olvasmányok a még megmaradt türkmén iskolákban, a naptár pedig kizárólag őt ábrázolja 12 hónapon keresztül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez