1300 milliárdos sikkasztás – kiadják a franciák a volt bankelnököt

Muhtar Abljazov volt kazah bankelnök kiadatásáról döntött csütörtökön egy francia bíróság: a hatmilliárd dollár (1360 milliárd forint) elsikkasztásával vádolt kazah ellenzékit az orosz vagy az ukrán hatóságoknak adhatják át.

Moszkva és Kijev egyaránt azzal vádolja Abljazovot, hogy a BTA kazah bank egykori elnökeként 2005 és 2009 között hatalmas összegeket sikkasztott el a pénzintézet vagyonából.

Az ötvenéves Abljazov 2009-ben hagyta el hazáját. Londonba menekült az általa hevesen bírált Nurszultan Nazarbajev kazah elnök elől. Hazájában is azzal vádolták, hogy több milliárd dolláros csalást követett el, és a bankját államosították. Ő tagadja az ellene felhozott vádakat. Azt állítja, hogy ki akarják forgatni a vagyonából, és el akarják lehetetleníteni mint Nazarbajev ellenfelét.

A férfi 2011-ben Nagy-Britanniában politikai menedékjogot kapott, majd 2012-ben egy londoni bíróság a BTA-pénzek ügyében indított eljárás végén 22 hónap börtönre ítélte a bíróság megsértése, pénzösszegek eltüntetésének kísérlete és a nyomozás akadályozása miatt. Abljazov nem jelent meg a bírósági meghallgatáson, majd Franciaországba szökött, ahol tavaly júliusban Mouans-Sartoux-ban őrizetbe vették.

Kazahsztánnak nem adhatják ki Abljazovot, mert az országnak nincs kiadatási egyezménye Franciaországgal. Abljazov kiadatását kérte viszont Oroszország és Ukrajna. A bíróság csütörtökön úgy határozott, hogy adják ki Moszkvának a kazah üzletembert, de a Kijevnek való kiadatásra is engedélyt adott. Abljazovot Oroszország különböző vádakkal körözteti, amelyek között “nagyszabású csalás”, pénzmosás és okirat-hamisítás is szerepel. Ukrajnában azzal vádolják, hogy csődbe vitte a BTA bank egyik helyi leányvállalatát. Abljazov ügyvédje azt mondta, hogy megfellebbezik a bíróság döntését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez