Kína rakétákat adott el Szaúd-Arábiának- az USA jóváhagyásával

A DF 21-es kínai rakéták azért kapták meg a CIA jóváhagyását, mert nem alkalmasak nukleáris töltet hordozására. Az eset 2007-ben történt, de csak most ír róla a Newsweek- jól informált hírszerzői körökre hivatkozva.

Miért hagyta jóvá a kínai rakéták szállítását Szaúd Arábiába 2007-ben a CIA, amely a nyolcvanas években még idegrohamot kapott amiatt, hogy Rijád DF 3-as kínai rakétákat vett? Egyrészt, mert nem volt hasonló közepes hatótávolságú rakéta raktáron az USA-ban. Másrészt pedig a DF 21-es nem alkalmas nukleáris töltet hordozására, ami aggasztaná Amerika szövetségeseit a térségben, mindenekelőtt Izraelt.

Miért vett Szaúd Arábia kínai rakétát? Egyrészt, mert Amerikától nem kapott, másrészt pedig a kínai rakéta nagy előnye az, hogy kevesebb karbantartást igényel, mint az amerikaiaké. Ez nagy előny Szaúd Arábiában ahol a karbantartás nem tartozik épp a hazaiak erősségei közé.

Kína mindezzel bebizonyította, képes modern katonai technológiát eladni egy olyan országban, amely az USA szövetségese. Ezenkívül azért is jól jött az üzlet, mert Peking a szaúdi olaj egyik legfőbb vásárlója. Amerikához hasonlóan tehát Kína is gyakorolhatja az „olajért fegyvert” kereskedelmet, megnövelve ezzel súlyát a térségben. Tavaly Törökország – sokak meglepetésére – kínai légvédelmi technikát vásárolt amerikai vagy európai helyett. Ebben persze benne volt Erdogan miniszterelnök független vonala, amely az amerikai szövetség fenntartása mellett önálló szerepre törekszik a térségben.

Mit nyert a CIA jóváhagyásával Amerika? Valójában, semmit. A kínai DF 21-es ugyanis később átalakítható úgy, hogy képes legyen nukleáris robbanófejet hordozni! Amerika tehát elveszítette a folyamat irányítását, és ez arra mutat, hogy csökken a befolyása ebben a stratégiai fontosságú térségben, Kínáé szerepe viszont növekszik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez