Kínát bírálta az ENSZ

Peking indokolatlannak tartja az ENSZ Észak-Korea emberjogi helyzetéről készült jelentésében Kínát ért bírálatot, s kedden a kínai külügyminisztérium szóvivője által visszautasította azt.

 Hua Csun-jing elfogadhatatlannak nevezte azt a dokumentumban szereplő megfogalmazást, miszerint Kína akár bűnrészességgel és bűnpártolással is vádolható lenne emberiesség elleni bűncselekményekben, hiszen az országa területén elfogott menekülteket visszatoloncolja a szomszédos országba, s ezekre az embereket a határon túl kínzás és kivégzés fenyegeti.

A szóvivő azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ-jelentés eddig példátlan súlyú, konkrét emberijogsértésekkel vádolta meg a phenjani vezetést, megjegyezte: országa nem hisz abban, hogy az emberi jogok átpolitizálásával, az emberjogi ügyek nemzetközi büntetőbíróság elé vitelével egy adott ország emberjogi helyzetén javítani lehet.

Arra utalva, hogy a kínai hatóságok a határon átszökött észak-koreai menekülőket visszaküldik, Hua megjegyezte: Kína ezeket az embereket nem menekülteknek tekinti, hanem tiltott határátlépéssel érkező gazdasági migránsoknak, akikkel szemben a hazai és a nemzetközi törvények szerint járnak el. Nem válaszolt arra a “feltételezésre alapozott” kérdésre, hogy Peking megvétózná-e az ENSZ Biztonsági Tanácsban a jelentéssel kapcsolatos esetleges szankciók tervét.

A hétfőn nyilvánosságra hozott ENSZ-dokumentum szerint a rendszeres kegyetlenkedéseket és erőszakot Észak-Koreában az állambiztonsági szervek, a közbiztonsági tárca, a hadsereg, a bíróságok, a Koreai Munkapárt és az ország egyszemélyi vezetőjének tudtával, irányításával követték el.

Észak-Korea genfi közleményében kategorikusan és teljes mértékben visszautasította a 372 oldalas jelentésben foglaltakat, azt állítva, hogy az abban szereplő állítások az ellenséges erők, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán által támogatott hamisítványok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez