Egyre kevesebb a kivégzés Kínában

Az előző évekhez képest jelentősen csökkent a kivégzések száma Kínában – állítja a témáról rendszeresen jelentő Dui Hua (Párbeszéd) Alapítvány legfrissebb tanulmányában.

Mivel a kivégzésekről szóló statisztikák államtitoknak számítanak az országban, hivatalos források nem állnak rendelkezésre. Az alapítvány csak becsülni tudja a kivégzettek számát, amelyet 2013-ban 2400 körülire tesz. Ez a szám a legkisebb az utóbbi évtizedekben, a szintén csak becsült 2008-asnak a fele, a 2003-as 10 ezernek pedig a negyede.

A becslés alapjául két forrás szolgált, az egyik a Southern Weekly című magazin jelentése, amelyben a lap egy meg nem nevezett tisztségviselőt idéz. Szerinte a kivégzések száma tavaly az 1979 óta eltelt három évtized csúcsértékének a tizedét tette ki. A csúcs a lap szerint 1983-ra tehető, akkor 24 ezer embert végezhettek ki az országban.

A Dui Hua egy közvetlenebb forrásból, egy, a pontos statisztikákba betekinteni tudó jogi tisztségviselőtől is hasonló információkhoz jutott. 

A Southern Weekly egy korábbi számában arról írt, hogy a kiszabott halálbüntetések száma Kínában 2007 óta meredeken csökken, mégpedig azért, mert a legfelsőbb bírósághoz került vissza a legsúlyosabb büntetési tételről szóló döntés joga. A legfelsőbb bíróság tavaly az esetek csaknem 40 százalékában kért kiegészítő bizonyítékokat, és az ítéletek tizedét enyhébb büntetésre változtatta.

Az országban jelenleg 55 féle bűncselekményért szabható ki halálbüntetés, amelyet – ha sor kerül rá – a legtöbb esetben méreginjekcióval hajtanak végre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez