Csúcstalálkozót tart Kína és Tajvan

Hivatalos tárgyalásokat kezdett kedden a kétoldalú kapcsolatokért felelős szervezetek szárazföldi kínai és tajvani vezetője. Ez az első ilyen találkozó 1949, a Kínai Népköztársaság megalakulása és a Kínai Köztársaság kormányának Tajvan szigetére menekülése óta.

 A kínai média bő terjedelemben foglalkozik a történelmi jelentőségűnek és a kétoldalú kapcsolatokban áttörésnek minősített négynapos eseménnyel, amelynek a Kínai Köztársaság egykori fővárosa, a kelet-kínai Csiangszu tartomány székhelye, Nanking ad otthont.

A két tárgyalófél Zhang Zhijun, a kínai államtanács tajvani ügyekért felelős irodájának vezetője, valamint egy húsztagú delegáció élén Wang Yu-chi , a szárazföldi ügyek tajvani tanácsának első embere. A hivatalos jelentések szerint Vang látogatására az 1992. évi konszenzusként emlegetett megállapodás alapján kerülhetett sor, s alapvető célja a kölcsönös politikai bizalom elmélyítése. „Nehezen megszerzett esély, és remélem, minden rendben zajlik majd” – jegyezte meg Wang elutazása előtt a repülőtéren.

Az eddig kiszivárgott információk szerint a tárgyalások napirendjén szerepel új képviseleti irodák kölcsönös megnyitása, a térségbeli gazdasági összefogás szorosabbra fűzése és a szárazföldi Kínában tanuló tajvani diákok jobb egészségügyi ellátásának előmozdítása. Megfigyelők szerint az alkalom magasabb szintű kétoldalú találkozó előkészítését is szolgálja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez