Merényletet terveznek a pekingi Parlament ellen

Turkesztán Iszlám Pártja követte el a merényletet Peking kellős közepén október 28-án. Ezt egy nyolcperces kazettán, ujgur nyelvű nyilatkozatban közölte a párt vezére: Abdullah Manszur. A szervezet következő célpontja a pekingi parlament épülete lesz! 

Mi történt október 28-án a Mennyei Béke Kapujának terén? Egy autó belerohant a sétálgató tömegbe, majd kigyulladt. A benne ülő három ember és két járókelő meghalt. A kínai hatóságok kezdettől fogva az ujgur lázadókat gyanúsították, és öt ujgur dzsihádharcost letartóztattak.

Hszincsiang-Ujgur tartományban leváltották a katonai parancsnokot, és megszigorították a biztonsági intézkedéseket. Kínában körülbelül tízmillió ujgur él. A török nyelvcsaládhoz tartozó ujgurok döntő többsége az iszlám vallást követi. Őshazájuk Kelet Turkesztán- erre utal az iszlamista párt neve. Kínai neve: Hszincsiang-Ujgur Autonóm tartomány. Egykor ezen a vidéken alig éltek kínaiak, de a nagy betelepítések eredményeképp ma már a tartomány lakóinak többsége kínaiul beszél. Ráadásul a gazdasági élet kulcspozícióiban is kínaiak vannak. Emiatt jelentős feszültség van a tartományban, ahol rendszeresek a lázongások.

Urumcsiban, a tartomány fővárosában előfordult, hogy a dzsihádharcosok injekciós tűt döftek az utcán sétálgató kínaiak torkába! A kínai bíróságok sok halálos ítéletet hoztak ujgur szeparatizmus vagy iszlamista lázadás címén. És hogy mennyire jelent komoly fenyegetést Kína számára az iszlamista ujgur terrorizmus? Erről megoszlik a szakértők véleménye. A többség úgy véli, hogy a kínai hadsereg és rendőrség brutális eszközökkel kézben tartja a problematikus határvidéket, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm tartományt. Az viszont, hogy a merénylők eljutottak Pekingbe, a Tienanmen térre azt mutatja, hogy valami változóban van: az ujgur dzsihád mozgalom erősödik. És immár a pekingi parlamentet fenyegeti, azt az épületet, melyben a kormányzó Kínai Kommunista Párt vezetői is tanácskozni szoktak!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez