Michelle Obama kínai diákokkal pingpongozott Pekingben

A First Lady édesanyjával és két lányával látogatott a kínai fővárosba, ahol Peng Lijüan asszonnyal, a kínai First Ladyvel találkozott. Michelle Obama fekete, Peng asszony kék ruhát viselt a Tiltott Városban, ahol a kínai First Lady játszotta az idegenvezető szerepét.

 

 

Ideges vagyok!- vallotta be Michelle Obama, amikor ecsetet nyomtak a kezébe, hogy gyakorolja egy kissé a kínai szépírást. Ne legyen ideges!- mondta a kínai First Lady angolul. Peng Lijüan asszony angol nyelvtudása szerény, de azt a néhány kifejezést, melyet megtanult magabiztosan használja. Előnyére válik, hogy híres énekesnő volt, így jó füle van. A hadsereg első számú énekesnőjeként vonult nyugdíjba, kétcsillagos tábornokként. Nemcsak az éneklés, de a szépírás is a kínai First Lady erősségei közé tartozik. Megajándékozta az Obama lányokat egy-egy szép kínai mondással az erények hasznosságáról.

Egy elit iskolát is meglátogattak, ahol angol anyanyelvű oktatók is tanítják a nebulókat. Michelle Obama, aki a Harvard egyetemen végzett jogász elbeszélgetett az oktatókkal. Azután diákokkal pingpongozott. Nemsokára találkozik Pekingben az egyik legnevesebb egyetem, a Peita professzoraival. Ezt az egyetemet amerikai misszionáriusok alapították mintegy 100 évvel ezelőtt éppúgy, mint Peking másik híres egyetemét a Csinghua-t. Ez utóbbin végzett Hszi Csinping. Kína jelenlegi első embere hamarosan találkozik Barack Obama elnökkel Hágában, ahol nukleáris biztonsági csúcsot tartanak. A világ talán két leghatalmasabb elnöke a nukleáris kérdéseken kívül minden bizonnyal megvitatja az ukrajnai válságot is. Amerika és az Európai Unió élesen elítéli Putyin akcióját a Krím félsziget bekebelezésére. Peking jóval megértőbb Moszkva iránt és óvatosságra inti Washingtont.

A két First Lady valószínűleg keveset beszél a nagypolitikáról, azt ráhagyják Hszi Csinpingre és Barack Obamára. A világ első és második számú nagyhatalmának első asszonyai beérik a pingpong diplomáciával, mert nem feledkeznek meg arról, hogy a hetvenes években így kezdődött az USA és Kína nagy közeledése egymáshoz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez