Kínvallatás Kínában

Rosszabbul bántak velünk, mint a kutyákkal, vagy a disznókkal! – mondta egy korrupció miatt kihallgatott kommunista káder, akinek eltörték a lábát a hóhérok Hunan tartományban. Három helyi káder az AP hírügynökségnek nyilatkozott arról, hogy milyen is az, amikor “a tévelygő birkákat” a kommunista párt megrendszabályozza.

 

 

Shangui felülvizsgálat – ez a neve annak a brutális módszernek, melynek során a Kínát kormányzó kommunista párt korrupcióval gyanúsított tagjait vallomásra bírják. A Legfelső Bíróság nemrég úgy döntött: nem érvényesek a kínzással kicsikart vallomások.

A kínvallatás törvénytelen. A gond csak az, hogy a Legfelső Bíróság döntései nem kötelezik a kommunista párt belső elhárítását, a rettegett ellenőrző bizottságot. A 85 milliós kommunista párt ugyanis a törvények felett áll. A kommunista párt tagjai és főként káderei nem vonhatók felelősségre csak a párt saját “rendőrsége” által. Mao elnök idejében Kang Seng volt a kommunista pàrt rettegett hóhéra. Ma egy arcnélküli szervezet végzi a piszkos munkát. A három imént említett kádert Tang, a helyi hóhér kínozta heteken át. Közben nem alhattak, és napokig le sem ülhettek.

Tavaly egy állami vállalat főmérnökét vízbefojtották a túlbuzgó hóhérok. Akkor hat hóhért elítéltek, és a kommunista párt ellenőrző bizottsága ünnepélyes ígéretet tett: többet nem lesz kínvallatás a shangui során. A Human Rigths’ Watch szerint az ígéret egyelőre írott malaszt maradt.

Kína első embere ugyanis a korrupció ellenes harcot tette meg a kommunista párt egyik legfőbb feladatának. Ennek következtében minden tartománynak teljesítenie kell a maga kvótáját. Hszi Csinping nem viccel: ne csak a legyeket kapjátok el, de a tigriseket is!- utasította a kommunista párt rendőrségét. A legfelső vezetést sem kímélik: Po Hsziláj, a Politbüró volt tagja életfogytiglant kapott, neje úgyszintén. Folyik a vizsgálat Kína egykori belbiztonsági főnöke ellen is. Már háziőrizetben van Tiencsinben, de shangui még nem folyik ellene. Ilyen magas szintű vezetőt nem vizsgáltak felül azóta, hogy a Négyek bandáját- élén Mao elnök özvegyével- megrendszabályozta a Kínát kormányzó kommunista párt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez