Egyre menőbbek a kínai mobilok

Pár éve még a kínai okostelefonok egyet jelentettek a fogyasztók fejében az olcsó, androidos készülékekkel. Mostanra azonban ez megváltozott. A kínai távközlési óriások, mint a ZTE, a Huawei, vagy a Lenovo olyan telefonokat dobtak piacra, amellyel a felső kategóriában is megállják helyüket.

Ma a világ öt legnagyobb okostelefon-gyártójából kettő kínai. A Huawei a harmadik legnagyobb okostelefon-gyártónak számít a világban az értékesítések volumene alapján a Samsung és az Apple után. A kínai mobilgyártók a helyi fogyasztóknak köszönhetik elsősorban sikereiket, hiszen Kína mostanra a világ legnagyobb okostelefon-piacává vált. Nem csak az olcsó androidos készülékek, de a felső kategóriás okostelefonok piacán is képviseltetik magukat csúcsmodelljeikkel.

A ZTE távközlési hálózati eszközöket gyártó cégből lett a világ egyik legnagyobb okostelefon-gyártója. A hálózati eszközök piacán az ötödik legnagyobb szereplő a világban a bevétel alapján. A céget 1985-ben alapították kínai befektetők, majd 1997-ben tőzsdére vitték Kínában a vállalat részvényeit. Ahogy a mobilpiac az okostelefonok megjelenésével átalakult, látva a hatalmas növekedési lehetőségeket, mindenki ki akarta venni részét a sztoriból, így a ZTE is piacra dobott saját okostelefont. Az Egyesült Államokban csak 2013 őszén kezdte el értékesíteni okostelefonjait, de így is sokáig az öt legnagyobb mobilgyártó közé tartozott az értékesítések volumenét tekintve. A cég androidos okostelefonjainak Kína a fő piaca, amely mára már a világ legnagyobb okostelefon-piaca lett. A ZTE 2012 elején volt a csúcson, ami a piaci részesedést illeti, ebben az időben közel 5%-os részesedést tudhatott a magáénak az eladásokból. Az erős verseny közepette folyamatosan hanyatlott a piaci részesedése, jelenleg már nem is tartozik a világ öt legnagyobb mobilgyártója közé. 2013 harmadik negyedévében már csak 3%-os részesedése volt a globális mobilértékesítésekből. A kínai mobilgyártó idén januárban, az évindító Las Vegas-i fogyasztói elektronikai kiállításon és vásáron (CES) mutatta be legújabb csúcstelefonját, a Grand S II névre hallgató készüléket. A trendekhez igazodva hatalmas, 5,5 collos, full HD-kijelzővel rendelkezik az okostelefon, négymagos, 2,3 GHz processzor hajtja és 13 MP kamerával büszkélkedhet.

A Huawei a világ első számú távközlési hálózati eszközgyártója lett mostanra, miután 2012-ben lekörözte az Ericssont. A céget 1987-ben alapította egy egykori katona és indulásakor a cég tulajdonosai a dolgozói voltak. A társaság komoly kutatás-fejlesztési tevékenységével emelkedik ki a szektortársai közül, 20 k+f laborral rendelkezik világszerte és éves szinten közel 4 milliárd dollárt költ kutatás-fejlesztésre. A cég jelenleg már a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójának számít a Samsung és az Apple után. A negyedik negyedévben több mint 16 millió darab okostelefont értékesített világszerte, amivel 6%-os részesedést tudhatott magáénak az okostelefonok piacán. A teljes mobilpiacon pedig 3,4%-os részesedése volt, amivel bekerült az öt legnagyobb gyártó közé. A Huawei nagy sikerű csúcsmobilja, az Ascend P6 már nem egy friss készülék, okostelefon-piaci léptékben mérve legalábbis, hiszen tavaly nyáron dobta piacra a telefont. De a hírek szerint már hamarosan bemutathatja utódját, az Ascend P7-et a mobilgyártó. Az Ascend P6 4,7 collos kijelzővel rendelkezik és egy négymagos, 1,5 GHz processzor működteti.

A Lenovo a világ legnagyobb számítógépgyártója és nem titkolt célja, hogy a világ legnagyobb okostelefon-gyártójává váljon, lekörözve az Apple-t és a Samsungot. A társaság ezt a törekvését azzal is megtámogatja, hogy nemrég megegyezett a Motorola mobilgyártó felvásárlásáról a Google-lel. Pedig 2008-ban eladta okostelefon-gyártó divízióját annak érdekében, hogy a PC-piacra koncentrálhasson. Ezután 2012-ben szállt újra vissza a versenybe az okostelefonok piacán és ebben az évben már a második legnagyobb mobilgyártó lett Kínában. Az 1984-ben alapított cég a számítógépek mellett okostelefonokat, táblagépeket, szervereket gyárt, de szoftvereket is fejleszt, sőt, smart televíziókat is értékesít.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez