Elhagyta a fővárost a thaiföldi kormányfő

Jinglak Sinavatra a fővárostól 150 kilométerre tartózkodik – közölte a kormányfő hivatala hétfőn, de a helység nevét nem árulta el, sem azt, hogy mióta van ott a miniszterelnök.

 Elhagyta a fővárost Thaiföldön Jinglak Sinavatra kormányfő, akinek a távozását követelve tüntetők hetek óta blokád alatt tartják Bangkok utcáit. A hadsereg főparancsnoka közben bejelentette hétfőn, hogy a katonaság nem avatkozik be a jelenlegi politikai válságba, és párbeszédre szólította fel a kormányt és a tüntetőket.

Jinglak Sinavatra a fővárostól 150 kilométerre tartózkodik – közölte a kormányfő hivatala hétfőn, de a helység nevét nem árulta el, sem azt, hogy mióta van ott a miniszterelnök.

A kormányfőt múlt kedden látták utoljára Bangkokban a nyilvánosság előtt. Csütörtökön meg kell jelennie a fővárosban egy korrupciós ügyben tartott meghallgatáson.

Szurapong Tovicsakcsaikul külügyminiszter bejelentette, hogy a miniszterelnök kedden kormányülést tart, valószínűleg a fővároson kívül.

Prajuth Csan-ocsa, a hadsereg főparancsnoka a televízióban nyilatkozva leszögezte: a hadsereg nem avatkozik be a konfliktusba. Hozzátette: a mostani tüntetéseken sokkal több csoport érintett a tiltakozásban, mint a korábbi – 2010-es – lázadás idején, és nehéz megállapítani, ki kinek az oldalán áll.

A hadsereg, amely a 2010-es felkelést leverte, számos államcsínyt hajtott végre 1932 óta, amióta Thaiföld alkotmányos monarchia lett. 2006-ban megdöntötte Jinglak bátyjának, Thakszin Sinavatra akkori kormányfőnek az uralmát, de ezúttal távolmarad az eseményektől.

A Szuthep Thaugszuban vezette Demokrata Párt hívei közel négy hónapja követelik az általuk korruptnak tartott kormány távozását, azt állítva, hogy a demokratikusan megválasztott vezetés valójában Jinglak bátyja, a börtön elől külföldre menekült korábbi kormányfő, Thakszin Sinavatra irányítása alatt áll. November óta legalább húszan haltak meg és százak sebesültek meg a tüntetésekben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez