Kirgizisztán nem tartja legitimnek Janukovicsot

 

A kirgiz külügyminisztérium elítélte, hogy Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök még mindig Ukrajna államfőjének tartja magát.

A kirgiz külügyminisztérium közleménye szerint osztják a nemzetközi közösség aggodalmát az Ukrajnában tapasztalható feszültség fokozódása miatt, és elítélnek minden cselekményt, amely az ottani helyzet megingatására irányul. A külügyminisztérium ezért “nem tartja helyénvalónak és megfelelőnek” Viktor Janukovics keddi nyilatkozatát.

“Nem lehet legitim elnök az, aki teljesen elvesztette népe bizalmát, de facto elvesztette elnöki jogköreit, mi több, elmenekült saját országából. Pont a volt ukrán hatalom korrumpáltsága és meggondolatlan lépései vezettek a mostani válsághoz és több tucat ártatlan ember halálához” – írják a külügyi közleményben.

Viktor Janukovics leváltott ukrán államfő kedden Rosztov-na-Donuban bejelentette, hogy továbbra is Ukrajna legitim elnökének és a fegyveres erők főparancsnokának tartja magát, a május végére kitűzött ukrán elnökválasztást pedig törvénytelennek nevezte.

A volt szovjet ázsiai tagköztársaságok az elmúlt hetekben-hónapokban szemlátomást tartózkodtak attól, hogy markáns véleményt mondjanak az ukrán válságról, illetve Moszkva és Kijev ellentétjeiről. Nurszultan Nazarbajev kazah elnök viszont hétfőn beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és azt mondta, hogy Kazahsztán stratégiai partnerként megértéssel kezeli Oroszország álláspontját, amellyel “megvédi az ukrajnai nemzeti kisebbségeket és a saját biztonsági érdekeit”.

Kazahsztán területét tekintve a második legnagyobb szovjet utódállam, vámuniót alkot Oroszországgal és Fehéroroszországgal

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez