Terjed a Kerjiwal-vírus

India korrupcióellenes pártja, az AAP jött, látott és győzött Delhiben. Majd vezére, Arvind Kejriwal gyorsan meg is bukott, mint főminiszter. Most mégis oka van mosolyogni: Pakisztánban is megalakult az AAP!

 

 

Sepregetni a közéletben is van mit, arról nem is beszélve, hogy a terrorizmus hétköznapi gondja Pakisztán népének. De vajon sikeres lehet-e a korrupció ellenes harc abban az országban, ahol a demokratikus tradíciók jóval gyengébbek, mint Indiában?

Pakisztán sokáig diktatúra volt és a demokratikusabb időkben is óriási szerepet játszik a hadsereg és a mindenható katonai titkosszolgálat. Vajon engedik-e, hogy az AAP kivizsgálja azt, hogy milyen fegyvereket vásárolt és vásárol a pakisztáni hadsereg külföldről? Hatalmas korrupciós ügyekről lehet olvasni, de többnyire csak a külföldi sajtóban. Franciaországban van Karachi gate, de Pakisztánban eddig nem volt. Pedig az ügy arról szól, hogy melyik pakisztáni tábornok mennyi pénzt kapott azért, hogy francia fegyvereket vásároljon?

A hazai újságírók igen óvatosak, mert sem az iszlamista milíciák sem a pakisztáni titkosszolgálat nem ismernek irgalmat. Lesz-e Pakisztánban is a Nagy Seprű az AAP szimbóluma? Indiában ez sokmillió szavazót hozott a pártnak. Lehet, hogy Pakisztánban is ez lenne a helyzet, de az ország vezetői nem épp toleranciájukról ismertek. Az AAP pedig élni akar, és persze sepregetni a közéletben, ha lehet. De mindig csak óvatosan, hiszen a hatalom allergiás a Nagy Seprűre. De beszélni azért talán már lehet a korrupcióról Pakisztánban is, mindaddig amíg a Nagy Seprű ott sepreget, ahol ezt megengedik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez