Ha mindenki betartja, három nap nyugalom jön Gázában

Váratlan áttörés: Izrael és a Hamasz 72 órás, feltételek nélküli tűzszünetbe egyezett bele az éjjel. Helyi idő szerint reggel 8-kor el is kezdődött a fegyvernyugvás. Közben Kairóban ennél tartósabb tűzszünetről tárgyalnak.

A BBC tudósítója szerint az izraeli bombázás és a Hamasz rakétázása folytatódott a tűzszünet kezdetéig, de reggel 8 óta csend van. Hajnalban viszont még az AFP szerint 14 palesztin halt meg izraeli tanktűzben és bombázásban. A másik oldalon pedig öt izraeli katonát ölt meg tüzérségi tűz a gázai határ közelében, és hat rakétát hatástalanított a Vaskupola.

A hétvégi fegyvernyugvást az ENSZ és az Egyesült Államok hozták tető alá, Ben Ki-moon ENSZ-főtitkár és Joh Kerry amerikai külügyminiszter közös közleményben jelentette be, hogy ezúttal a szárazföldi erők a helyükön maradnak. A tűzszünet idején a gázai civilek levegőhöz juthatnak, lehetőséget kapnak arra, hogy a legszükségesebb feladatokat elvégezhessék, így például eltemethessék a halottaikat, gondját viselhessék a sebesülteknek vagy feltölthessék élelmiszer-készleteiket.

De ez csak haladék Kerry szerint, a lehetőség pillanata, nem a befejezésé. Arról, vagyis tartós fegyvernyugvásról az izraeli és palesztin küldöttségek Kairóban tárgyalnak az egyiptomi kormány közvetítésével. Izrael egyébként a mostani tűzszünet idején is folytatja az alagutak felszámolását, mint ahogy tette ezt a múlt hétvégi 12 órás humanitárius tűzszünet idején.

Az elmúlt napok kilátástalansága után igazi, váratlan áttörés a hétvégi tűzszünet – írja a BBC. Értesülései szerint Katar és Törökország segítettek tető alá hozni, és a szerepük kulcsfontosságú volt, mert ők tudnak kommunikálni a Hamasszal. Amelynek katonai vezetője a hét közepén még azt mondta: nem lesz fegyvernyugvás.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa mindkét oldalt a hadviselés törvényeinek megsértésével vádolja. Navi Pillay szerint a Hamasz ezt azzal követte el, hogy rakétákat helyezett el iskolákban és kórházakban, sőt, ezekről a helyekről lőtte ki őket, sűrűn lakott területeken. Izrael viszont polgári negyedeket, iskolákat, kórházakat, otthonokat és ENSZ-létesítményeket támadott.

Legutóbb szerdán reggel, amikor legkevesebb 16 odamenekedett ember halt meg egy ENSZ-iskola elleni támadásban a Dzsabaliya menekülttáborban, miközben egy Gáza város melletti piacon 17 áldozatot követelt a bombázás.

Az Egyesült Államok szerint az iskolák lövése “teljességgel védhetetlen”, és Izraelnek többet kell tennie a civilek életének megóvásáért. 

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el Gázát, és csak 2005-ben vonta ki onnét a hadseregét és a telepeseit. Ezzel befejezettnek tekintette az övezet megszállását, de még mindig ellenőrzi a gázai szárazföldi és tengeri határ túlnyomó részét, valamint a légteret. A déli határszakaszt viszont az egyiptomiak felügyelik – emlékeztet a BBC.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez