Mindenki a Samsungnál akar dolgozni

Több mint 100 ezren jelentkeztek a 4-5 ezer helyre, melyet a dél-koreai óriás meghirdetett. Az írásbeli vizsgát vasárnap tartották 85 helyen: Dél-Koreán kívül Los Agelesben, New Yorkban és Torontóban.

Több mint 80 ezren jelentkeztek a vizsgára úgy, hogy állandó munkatársai szeretnének lenni a Samsungnak, 20 ezren a gyakornoki posztokat pályázták meg. Az írásbeli teszteket most értékelik. Azután a legjobb 8-15 ezer jelöltet behívják szóbeli beszélgetésre. Itt derül ki, ki kerül be a 4-5 ezer szerencsés felvett közé. A Samsung arat az okostelefonok piacán, így jelenleg Dél-Korea legismertebb és elismertebb cége. A felvételi vizsga nehéz, körülbelül olyan, mint az egyetemi felvételi vizsga. Korábban próbálkoztak azzal is, hogy figyelembe vegyék: ki milyen egyetemen végzett és ennek megfelelően változtatták a kritériumokat. De akkora zűrzavar keletkezett, hogy inkább lemondtak erről. A Samsung szóvivője a felvételi vizsga kapcsán azt hangsúlyozta: olyan tételeket adtak, melyek nem annyira a lexikális tudást vizsgálják, hanem azt, mennyire logikusan fejti ki az álláspontját egy bizonyos kérdésben a felvételiző.
A dél-koreai cégek nagy hangsúlyt helyeznek a lojalitásra. Ha tehát valaki bekerül, akkor attól maximális lojalitást várnak el. Más oldalról viszont jóval kevésbé fenyeget az elbocsátás veszélye, mint egy amerikai, vagy európai cégnél. A Samsung alkalmazottak lojalitására jellemző, hogy néhány fiatal szoftver szakértő átszerződött a nagy vetélytárshoz, az Apple-höz. Ott épp az IPhone fejlesztésén dolgoztak. Az egykori Samsung alkalmazottak jöttek, láttak és mentek: visszatértek az anyacéghez. Nemsokára megjelentek a Samsung okostelefonok is, nagy sikert aratva a világpiacon. Az Apple ipari kémkedést emleget és a bírósághoz fordult az ügyben. A több milliárd dolláros per egyre csak húzódik, miközben a Samsung arat az okostelefonok világpiacán.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez