Tigrisek alkonya Kínában

Szülőfaluja temetőjében vörössel kiírták a nevét egy halhatatlannak, aki a korrupcióellenes kampány fő célpontja lett. Halhatatlannak Pekingben a kommunista párt legfelső vezérkarának tagjait nevezik. Eddig ők érinthetetlenek voltak.

 

90 milliárd jüant koboztak el a kommunista párt nyomozói Csou Jungkang családjától, aki 2012 előtt a belbiztonság főnöke volt és a kormányzó kommunista párt vezérkarának tagja, jelenleg háziőrizetben.

“Hol van a vőm? A lányom? Az unokáim?”- kérdezte kétségbeesetten egy 71 éves kínai-amerikai nagymama Kaliforniában a Wall Street Journal munkatársától. A nevezetes vő nem más, mint Csou Bin az egykor rettegett belbiztonsági főnök fia és korrupciós perének egyik fő vádlottja. Az ő neve is vörössel van kiírva apja szülőfalujában a temetőben. A finom célzás a halálos ítéletet jelzi, melyet azért írtak vörössel, hogy jelezzék: a halálra ítéltek még élnek.

Csou Bin milliárdos korrupciós ügyeiről regél az internetes sajtó. 300 ember van őrizetben vele együtt, köztük egy belügyminiszterhelyettes, aki korábban a közszolgálati televízió főnöke volt. Neki mi a bűne? Többek között az, hogy jóváhagyott egy televíziós sorozatot a kínai bűnözésről. A producer nem volt más, mint Csou Jungkang menye, aki jelenleg szintén fellelhetetlen. A sorozatot egyébként akkor a kínai belügy finanszírozta.

Kapjátok el a tigriseket is, ne csak a legyeket!- utasította a kommunista párt rendőrségét Kína új első embere. Hszi Csinping a korrupcióellenes harccal a párt csökkenő tekintélyét akarja óvni és persze megerősíteni saját posztját a vezérkar élén. Így jaj azoknak a tigriseknek, akik a vezérkar tagjai voltak, de ellenezték Hszi Csinping felemelkedését. Po Hsziláj, Csungking egykori ura, már életfogytig tartó börtönbüntetést kapott. Neje úgyszintén.

Po Hsziláj nem volt halhatatlan, nem került be a Politikai Bizottság Állandó Bizottságába, amely a Tiltott Városban dönt Kína sorsáról. Csou Jungkang viszont ott élt. 2012-ben nyugdíjba vonult. Vajon börtönbe vonul-e egy halhatatlan, akinek a nevét vörössel írták ki a szülőfalujában?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez