A terrorizmus új formái Kínában

Új, a külföldi módszereket adaptáló formákat ölt a terrorizmus Kínában, az események száma pedig folyamatosan nő.

Ezt állapítja meg egyebek mellett a nemzetbiztonság helyzetét feltérképező kutatók által összeállított első Kék könyv csütörtöki médiajelentések szerint.

A szerzők szerint a szervezettségét, az elkövetés módját, időzítését és technikáját tekintve a merényletek egyre kifinomultabbakká kezdenek válni Kínában.

A jelentés szerint tavaly összesen tíz eseményt minősítettek terrorcselekménynek, számuk nő, előfordulásuk helyszínei mind több térséget érintenek, többségük (a tízből hét) politikai kormányzati intézményeket, a rendőrséget és a hadsereget vette célba, de jelenségként rögzítik a civilek ellen elkövetett támadásokat is.

A szakértők szerint a problémát súlyosbítja az is, hogy a hírszerzési tevékenység gyenge, a kormányzatok felkészületlenek és a rendőrség gyengén képzett.

Az elkövetők eszközei általában “primitív fegyverek”, kések és a benzin, illetve tűzijátékból nyert puskapor, amit a szakértők a szigorú fegyvertartási tilalommal magyaráznak.

A dokumentum azt is megállapítja, hogy a kínaiak külföldi érdekeltségeinek bővülésével mind több kínai vállalat és állampolgár válik külföldi terrorcselekmények célpontjává.

A belbiztonságra, a társadalmi és politikai stabilitásra veszélyt jelentő jelenségek között az erőszakos terrorizmus mellett a foglalkoztatással kapcsolatos viták és a környezeti veszélyeztetettség miatti aggodalom is szerepel a Kék könyvben.

Külön taglalják a kiberbiztonság kérdését. A szerzők úgy vélik, hogy a kínai Nemzetbiztonsági Bizottság közelmúltbeli létrehozása “stratégiai lépés” volt a nemzetbiztonság védelme érdekében, de megjegyzik, hogy a terrorelhárítás hatékonyságának növelése céljából szükség van egy korai előrejelző rendszer kialakítására is. Idén áprilisban Hszi Csin-ping kínai államelnök a Nemzetbiztonsági Bizottság első ülésén elnökölve a nemzet biztonságának szavatolását elsőrendű fontosságú feladatnak nevezte.

A bizottság fejeként arról beszélt, hogy az országnak történelme eddigi legbonyolultabb külső és belső körülményeivel kell szembe néznie, és sürgette a “kínai sajátosságú” nemzetbiztonsági stratégia kialakítását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez