Keresztény templomot bontottak le Kínában

Lebontottak egy keresztény templomot Kínában, amelyet korábban hívők százai “őrző demonstrációjukkal” próbáltak megvédeni.

A kelet-kínai Vencsou városának Szancsiang-templomát a hatóságok hétfő éjjel rombolták le, arra hivatkozva, hogy a protestáns templomban illegálisan épített szerkezetek és toldások is helyet kaptak, amire az építtetőknek nem adtak engedélyt. A templomot nemrég adták át, a hívők adományaiból, 30 millió jüanból (1,1 milliárd forint) mintegy hat éven át épült, az adományozók szerint a helyi önkormányzat engedélyével.

A rombolás ellen hívők százas csoportokban ülősztrájk, virrasztás és gyertyagyújtás formájában tüntettek április eleje óta. Korábban arról lehetett hallani, hogy megegyezés született a felek közt, amelynek értelmében a templom központi része megtartható. Vencsout a keresztény vallás legnagyobb kínai központjaként, “a Kelet Jeruzsálemeként” is szokás emlegetni, becslések szerint a város hétmilliós lakosságának mintegy 15 százaléka hívő.

A South China Morning Post című lap egy korábbi cikke szerint a vencsoui templomrombolás egy nagyobb, Csöcsiang tartomány más részeire is kiterjedő akció része: Tajsun, Vencseng és Rujan falu templomaira szintén lebontási határozatot mondtak ki. Csöcsiang tartomány vezetése a helyi újságban cáfolta a vádakat, mondván, az akció az illegálisan létesült építmények elleni kampány része, semmi köze a hívőkhöz.

Az ország egész területén egy 2010-es, nem hivatalos felmérés szerint 33 millióra tehető a keresztények száma: 30 millióan protestánsok, 3 millióan katolikusok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez