Vészhelyzet: gyermekbénulási járvány fenyeget Ázsiában és Afrikában

“60%-al nőtt az olyan gyerekbénulási esetek száma, melyet más országból importált vírus okozott!”- hívja fel a figyelmet a WHO. Az Egészségügyi Világszervezet szerint három ország a fő vírus exportőr: Kamerun, Szíria és Pakisztán.

 

 

 

A legrosszabb a helyzet Pakisztánban, ahol az iszlamista fanatikusok hajszát indítottak az oltást végző orvosok és ápolók ellen. Pedig Pakisztán az az ország Afganisztán és Nigéria mellett, ahol nem sikerült megállítani a veszélyes betegség járvánnyá válását. Miért támadják mégis a tálibok az oltást végző egészségügyi személyzetet? Mert Oszama bin Ladent egy ilyen oltócsoport segítségével azonosította a CIA Pakisztánban, 2011-ben.

A WHO nagyon ritkán hirdet vészhelyzetet. Legutóbb 2009-ben a madárinfluenza-járvány indokolta ezt. A globális forgalom drámai növekedése miatt a járványok is gyorsabban terjednek, hiszen a vírusok nem ismernek határokat. Irak, Afganisztán és az egyenlítői Guinea ebből a szempontból probléma: sok az új megbetegedés, de a határok ellenőrzése nem megoldott.

A WHO joggal büszke arra, hogy hála a nemzetközi oltókampánynak a gyerekbénulást sikerült száműznie a világ legnagyobb részéről: 1988-ban még 350 ezer, tavaly már csak 406 új megbetegedés volt. Csakhogy a csökkenő trend megállt és néhány helyen, például Afganisztánban, Pakisztánban és Szíriában megkezdődött a növekedés.

Riadót fújt a WHO, mert a gyerekbénulás az országok jövőjét fenyegetheti, hiszen az áldozatok döntő többsége 5 év alatti gyerek. Nagy kérdés persze, hogy a tálibok Afganisztánban és Pakisztánban, vagy a Boko Haram dzsihád harcosai Nigériában olvassák-e az Egészségügyi Világszervezet vészjelzését arról, hogy hazájukat gyerekbénulási járvány fenyegeti?!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez