A libanoni hadsereg bevonult Arszálba

A libanoni hadseregnek 48 óra után sikerült bevonulnia a libanoni határvárosba, Arszálba. A harcoknak ugyanakkor koránt sincs vége, hisz a szombati támadást végrehajtó al-Nuszra Frontnak sikerült beásnia magát a környező domboldalakba és településekre. Közben Szíria is bejelentette, hogy támogatást nyújt a déli szomszédjának a dzsihadisták elleni harcban. 

Az al-Nuszra Front nevű iszlamista csoport szombaton lerohanta a libanoni határvárost, Arszált. A harcok azóta is folynak a régióban, a libanoni hadsereg már több offenzívát indított a terület visszafoglalására. A hadsereg még hétfő reggel is megállás nélkül lőtte a várost körülvevő Bekaa-völgy dombjait. Miután az al-Nuszra Front egységei több sikertelen támadást indítottak a katonai ellenőrzőpontok ellen, ide ásták be magukat. 

A libanoni biztonsági vezető a Daily Star Lebanonnak elmondta, hogy a libanoni hadsereg behatolt Arszálba, és eközben ötven fegyveres holttestére bukkant. Ezek között tizenkét civil – köztük 5 gyerek – volt. Hétfőn libanoni állampolgárok és szíriai menekültek ezrei hagyták el Arszált, kihasználva a vasárnap éjfél és a hétfő reggel közötti viszonylagos nyugalmat. A hadsereg segített a menekültek elszállásolásában, a legtöbbjük a Labveh településen találtak menedéket. Bejrút szerint a támadást régóta tervezték az al-Nuszra Front harcosai, s csupán indokot kerestek a hadműveletük megindítására. 

Közben Damaszkusz is bejelentette, hogy támogatja  a libanoni hadsereget a szélsőséges és terrorista csoportokkal szembeni harcában. „Az Arszálban és a környékén polgári személyek és a libanoni hadsereg állásai ellen végrehajtott bűncselekmények és terrorista agresszió miatt támogatni kell a libanoni hadsereget a takfíri (szunnita szélsőséges) terrorizmus elleni harcában” – közölte a szíriai külügyminisztérium, majd a diplomácia vezetője még hozzátette: „Szíria elítéli a testvéri Libanon biztonságát és stabilitását veszélyeztető, az al-Kaidához tartozó Iraki és Levantei Iszlám Állam és az al-Nuszra Front vezette terrorcsoportok által végrehajtott, megtervezett terrorista agressziót.”

Képgaléria a harcokról (forrás al-Ahram): 

 [widgetkit id=36] 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez