Valószínűleg megöltek egy osztrák tinilányt Szíriában

“A szülőket már tájékoztattuk arról, hogy félő: a lányuk meghalt Szíriában” – mondta az osztrák belügyi szóvívő. Annak a két, 15 és 16 éves bosnyák származású bécsi lánynak az egyikéről van szó, akik áprilisban tűntek el otthonról, hogy dzsihádistának álljanak. Azt nem közölték a sajtóval, hogy Sabina  vagy Samra lehet-e az áldozat.

A 15 éves Sabina Selimovic és 16 éves barátnője, Samra Kesinovic valószínűleg Törökországon keresztül érkezett meg Szíriába. Mielőtt útnak indultak, egy bécsi mecsetben hallgattak radikális hitszónokokat, és az interneten sokat olvastak a dzsihádról.

Megérkezésük után hosszú, fekete ruhában, fátyolban, fegyverekkel posztoltak képeket magukról a közösségi médiában. De az osztrák hatóságok most úgy tudják: egyiküket megölték. Azt nem árulják el, hogy melyiküket. Ezt egyelőre csak a szülők tudhatták meg.

Alexander Marakovits, az osztrák belügyminisztérium szóvivője azt mondta a Salzburger News-nak: “Értesültünk a dologról, de nem tudjuk megállapítani teljes bizonyossággal, hogy igaz-e a hír. De a szülőket már tájékoztattuk arról, hogy a lányuk halott lehet.”

Ausztriában attól tartanak, hogy a két tinilány példája más fiatal, radikális muszlim nőket is arra ihletett, hogy Szíriába induljanak harcolni. A minap Grazban kapcsolt le a rendőrség két, még fiatalabb iskoláslányt, akik teli bőrönddel keltek útra. 

Németországban eközben egy feltételezett terroristát állítottak bíróság elé. Azzal vádolják, hogy az ISIS soraiban harcolt. Ez az első ilyen per az országban. A 20 éves, Frankfurt mellett született koszovói származású Kreshnik Berisha 10 év börtönbüntetésre számíthat. Ő akkor került kapcsolatba muszlim fundamentalistákkal, amikor egy szakképzési programban vett részt. A német szövetségi ügyész szerint ő tavaly nyáron utazott Szíriába, szintén Törökországból, és megérkezése után egyből fegyveres kiképzést kapott, aztán felcserként és őrként “alkalmazta” az ISIS.

Fél évig volt Szíriában, ahol legkevesebb három ütközetben vett részt Asszad elnök katonái ellen – írja a brit Telegraph. Az még nem világos a német hatóságoknak, hogy miért tért haza decemberben, amikor a frankfurti repülőtéren őrizetbe vették.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez