Újra elvtársak lesznek az elvtársak

Megszűnik a főnök, vagy haver megszólítás a Kínát 65 éve kormányzó kommunista pártban és visszatérnek Mao elnök kedvelt elvtárs szavához. Ezentúl mindenki újra tungcse, vagyis elvtárs lesz a 86 milliós pártban.

 

Mindez része a nagy korrupcióellenes kampánynak, mellyel a kommunista párt megrendült presztízsét akarja helyreállítani a pekingi vezetés. Továbbra is naponta jelennek meg leleplezések kommunista káderek korrupciós ügyeiről. A legfrissebb: az Állami Bányászati hivatal egyik vezetőjének lakásában 100 millió jüant találtak készpénzben. Ez mintegy 12 millió eurót jelent. A rendőrségnek 16 gépre volt szüksége, hogy megszámlálja a “zsákmányt”.

A gengszterfilmekbe illő jelenet szépségét az adja, hogy a kommunista kádert a többiek laodanak szólították. Ez olyan, mint a capo a maffiában. Ezentúl ez tilos lesz és visszatér a tungcse kifejezés. Ez Mao elnök halála után fokozatosan elveszítette a népszerűségét, mert a Nagy Kulturális Forradalom idején /1966-1976/ többszázezer elvtársról derült ki, hogy “áruló”. Erre a sorsra jutott például a második számú vezető Liu Saocsi államfő, akit a börtönben tettek el láb alól, valamint Lin Piao marsall, aki titokzatos körülmények között repülőgépen próbált menekülni, majd lezuhant és családjával együtt meghalt. Ha a második számú tungcse így járhatott, akkor senki se akart tungcse lenni, így az elvtárs szó szép lassan kiment a divatból.

Furcsa következmény, hogy amint a politikában divatjamúlt lett az elvtárs, úgy vált a melegek kedvenc kifejezésévé. Ma már a tungcse meleg havert jelent a Mennyei-Birodalomban.

Ettől függetlenül érvényes a kormányzó kommunista párt új rendelete: a párt tagjai kötelesek újra tungcsenek szólítani egymást. Változik-e ettől valami? Nagy kérdés.
Mindenesetre egy halhatatlan elvtárs ellen nagyszabású korrupciós pert készítenek elő Pekingben. Csou Jungkang halhatatlan volt, ami a pekingi kommunista zsargonban azt jelentette, hogy tagja a legfelső döntéshozó testületnek, a Politikai Bizottság Állandó Bizottságának. Ilyen magasrangú vezető még soha sem állt bíróság előtt azóta, hogy Mao elnök özvegyét és társait elítélték Kínában.

Az egykori belbiztonsági főnök családjától 50 milliárd jüan értékű vagyont koboztak el, ez csaknem 8 milliárd dollár. Állhat-e bíróság elé ilyen magasrangú vezető, mint megtévedt elvtárs? Erről kell döntenie a Tiltott Városban, Pekingben a legfelső vezetésnek, amely visszaállította az elvtárs kifejezést a Kínát kormányzó kommunista pártban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez